Obama gratulált az izraeli elnöknek

Lezajlott az izraeli előrehozott választás. Az eredmények szerint Benjamin Netanjahu nyerte, elhanyagolható többséggel. Győzelme alkalmából gratulált az amerikai elnök az Amerikába akkreditált izraeli nagykövetnek. Kérdés, hogy Netanjahu újraválasztása, és a régi-új amerikai elnök együttműködése mennyire fogja befolyásolni a két ország diplomáciai kapcsolatait. Milyen hatással lesz az intézményekre, és hogyan hat az izraeli-palesztin konfliktus kimenetelére. Ugyancsak kérdés, hogy a gyenge, 62 fős kormánytöbbség mennyire teszi működőképessé a Knesszetet.

A két ország viszonya barátságosnak mondható, bár van közöttük „apró” egyet nem értés. A nézetkülönbség arra vezethető vissza, hogy a két oldal másképp gondolkodik az izraeli-palesztin konfliktus megoldásáról, és ennek is köszönhető az, hogy az izraeli politikai elit az amerikai elnökválasztási kampány során burkoltan kifejtette, hogy jobban örülne a republikánus elnökjelölt győzelmének.

Minthogy azonban mindkét elnökök újraválasztották, ez nagy valószínűséggel új fejezetet nyit a két ország diplomáciai kapcsolataiban, valamint az izraeli-palesztin konfliktus történetében. Ugyanis a régi szereplők a meghosszabbított terminusok által új lehetőségek kaptak az árnyalt politikai ideológiai irányváltásra. Ez pedig hozhat eredményeket.

Gregovszki Judit

Friss hírek