Folytatódik a vita a keretköltségvetésről

Február 7-én tesznek újabb kísérletet az EU-tagállamok vezetői a következő hétéves pénzügyi keret elfogadására – erősítették meg csütörtök délelőtt tanácsi források.

A következő, 2014 és 2020 közötti keretköltségvetésről a február 7-re és 8-ra meghirdetett rendkívüli uniós csúcstalálkozón folytatják a vitát, amelynek második napján a külkereskedelem és a mali katonai akció lesz a téma – közölték tanácsi források csütörtökön.

Emlékezetes, hogy az Európai Tanács első nekifutásra tavaly november 22-én és 23-án próbált megállapodni az uniós politikák 2014 és 2020 közötti finanszírozásáról, ám akkor még nem látták megérettnek a helyzetet a vita lezárására. Bár a hónapokon át tartó tárgyalások során az Európai Bizottság által eredetileg javasolt főösszegből több tíz milliárd eurót lefaragtak, ám a költségvetés nettó befizetői a gazdasági válságra és az ezzel összefüggő költségvetési megszorításokra hivatkozva ennél is nagyobb vágást szorgalmaztak.

Diplomaták szerint ennek ellenére közel állnak a megállapodáshoz, és már csak körülbelül további 30 milliárd eurós kiadáscsökkentésről kellene dűlőre jutni a következő hét éves periódus alatt. A nagy kérdés, hogy milyen politikáktól vonjanak el további forrásokat, különös tekintettel arra, hogy abban nagyjából konszenzus van, hogy a büdzsé két legnagyobb tételének számító közös agrárpolitikához és a kohéziós politikához már nem nyúlnak hozzá.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek