Mélyül a válság Szíriában

Több tucat civil vesztette életét bombázásokban Szíria-szerte az elmúlt hétvégén. Az Orvosok Határok Nélkül egyik missziójának vezetője arról számolt be, hogy vasárnap a török határ közelében fekvő Azaz piacteret érte bombatámadás; legalább 20 halottat és 99 sebesültet számoltak össze. Hétfőn a Damaszkusztól délnyugatra fekvő, a felkelők kezén lévő Moadamiyeh település kapott találatot, amely az ottani aktivisták szerint legkevesebb 13 áldozatot követelt, bár nem tudni, hányan rekedtek még a romok alatt. A szír kormányzati hírügynökség tudatta, hogy a légicsapások jelentős eredményeket értek el a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló „terroristákkal” szemben. A főváros környéki pusztításért ugyanakkor nem vállalt felelősséget, azt a felkelők egy lövedékének tulajdonította.

Eközben az amerikai székhelyű Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) jelentésében a szíriai válság döbbenetes mértékére hívta fel a figyelmet. A hétfőn publikált dokumentum szerint több mint kétmillió szír kényszerült elhagyni otthonát, 600 ezren pedig külföldre menekültek; túlnyomó részük a csoportos nemi erőszakban látta a legfőbb fenyegetést. Arra is kitért, hogy a lakosság számára gyakran az alapvető orvosi ellátás is nehezen elérhető, miután a kormány a kórházak bombázásával és a személyzet üldözésével tudatosan törekszik az egészségügyi infrastruktúra tönkretételére.

Ugyanaznap 55 ország kormánya közös levélben kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy a szíriai konfliktust terjessze fel a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé, „teljességében, és tekintet nélkül az állítólagos elkövetőkre”. A svájci kezdeményezésű petíció aláírói közé tartozik számos európai állam, de az arab tavasz következtében átalakuló Tunézia és Líbia is. Mivel Szíriára nem terjed ki az ICC fennhatósága, csak a Biztonsági Tanács javaslatára indulhatna nyomozás háborús bűnei ügyében. A BT azonban eddig is megosztott volt Szíriát illetően, és az ott vétójoggal bíró Oroszország és Kína nem támogatja a petíciót.

Vas Gabriella

Friss hírek