Letartóztatják a pakisztáni miniszterelnököt

Politikai krízis veszélye fenyeget a törékeny pakisztáni demokráciában hónapokkal a választások előtt.

Korrupció vádjával Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnök hivatalából való felmentését és letartóztatását rendelte el kedden a pakisztáni legfelsőbb bíróság, ami politikai krízishez vezethet az országban hónapok múlva esedékes választások előtt. 

A pakisztáni kormányt ezzel egy időben az ellenzék részéről is heves támadások érték, miután hétfőn Iszlámábádba érkezett a Muhammad Tahir Ul-Kadri vezető muszlim vallási értelmiségi szervezte „egymillió ember menetelése”, amelyen a „korrupt” a Pakisztán Néppárt „hamis mandátumain” alapuló uralmának végét követelték a fővárosban demonstráló tömeg előtt. 

A miniszterelnök leváltása váratlan hírként hatott, amelyet Pakisztán egyes helyein euforikusan fogadtak, a legfelsőbb bíróságot éltetése közepette. Mindazonáltal egyes elemzők szerint az időzítés a katonai erők és a legfelsőbb bíróság összefogásaként a civil kormány leváltására irányuló puccskísérletének tűnik. Ayesa Sziddika, a katonai erők egyik legfőbb kritikusának véleménye szerint „túlzott egybeesés, hogy a percben, mikor Kadri jön, és nagyon magabiztosan bejelenti a kormány végét, a legfelsőbb bíróság meg is hozza erről döntését”.

E lépés további feszültségeket eredményezhet a népszerűtlen polgári kormány és a legfelsőbb bíróság elnöke, Iftikhar Csaudri kapcsolatában, aki az utóbbi években Pakisztán egyik legmeghatározóbb politikai alakja lett. 

Asrafot azzal vádolják, hogy 2010-ben víz- és energiaügyi minisztériumi megbízatása során vesztegetéseket fogadott el. A kormányfő tagadja a vádakat, leváltása pedig önmagában nem vezetne a kormány megbénulásához, mivel a Pakisztáni Néppárt vezette koalíció többséget élvez a parlamentben. Ugyanakkor a kormány túlélése a néppárt koalíciós partnereinek hozzáállásán múlik, márpedig a tálib felkelőkkel folytatott harc, a gazdasági stagnálás és az Egyesült Államokkal való feszült kapcsolat megoldása mielőbbi kormánystabilitást kíván. 

Dóczi Tamás

Friss hírek