A sejk földvásárlásai ellen tiltakoznak a gazdák

A kormányfővel akarnak mindenképpen tárgyalni a mezőgazdák, közölte Miroslav Grubanov, a crepajai mezőgazdasági szövetkezet elnöke azon bejelentés kapcsán, hogy az Egyesült Emirátusok beli cégek felvásárolnak néhány vajdasági mezőgazdasági vállalatot.

„A parasztok sürgősen találkozni akarnak Dačićtyal amiatt, hogy itteni földeket adott el arab sejkeknek”, nyilatkozta Grubanov a Betának, aki elmondta, ő maga el van keseredve egy ilyen döntés miatt, hiszen ezáltal a sejk mintegy 16.500 hektár legjobb minőségű termőföldet is kap, alig 250 eurós hektáronkénti áron.

Az újvidéki Dnevnik szombati számában közölte, hogy a sejk és cége, az Al Dahra lesz több vajdasági és szerbiai mezőgazdasági birtok új tulajdonosa. A lap szerint Szerbia eladta ezeket a mezőgazdasági birtokokat, amelyek eddig társadalmi tulajdonban voltak, ami „önmagában véve is vitatható tulajdonjogi kategória”.

Ezek a birtokok átlagban mintegy 500 hektár termőfölddel rendelkeznek, s Szerbia egyre-másra 10.000 euróért szándékozza eladni a sejknek, ami által az mintegy 16.500 hektár állami földterületet is magáénak tudhat majd.

Vajdaság MA

Friss hírek