Fico az alkotmányról és az emberi jogokról

Robert Fico egy rózsahegyi iskolában tartott előadást az Alkotmányról és az emberi jogokról. A kormányfő kijelentette, hogy Szlovákiában az embereknek nincsen elég pénze ahhoz, hogy érvényt szerezzenek jogaiknak. Fico úgy fogalmazott, hogy „a pénz és az alacsony színvonal problémája azzal függ össze, hogy össze se hasonlíthatjuk magunkat a fejlett jogállamok szintjével”.

Fico hangsúlyozta, hogy Szlovákiában jelentős gazdasági egyenlőtlenségek vannak, például „a szegényebb emberek nem tudják megfizetni azokat a jogi képviselőket, akiket a gazdagok”. Rámutatott, hogy semmilyen jog nem vehető abszolút értelemben.

Fico beszélt a diákoknak arról is, hogy a legtöbb panasz az ügyek bírósági halogatására érkezik jelenleg, de ezen csak úgy lehetne segíteni, ha pénzt vonnának el az egészségügytől vagy az oktatásügytől, és többet pumpálnának az igazságszolgáltatásba.

Az egyik kérdésre nyilatkozott Fico a halálbüntetésről is. „Bár ez egy igazságos büntetés, de kérdéses, hogy egyéb funkciója is van-e a megtorláson kívül. Ha bizonyítani tudnánk, hogy a megelőzést vagy elrettentést segíti, akkor egész Európában elfogadhatóvá válna” – jegyezte meg.

Paraméter / SITA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »