Drágán tojnak a szlovák tyúkok

Az elmúlt év utolsó hónapjaiban jelentős mértékben megugrott a tojás ára a szlovákiai üzletekben. Jó hír a fogyasztóknak, hogy a hatalmas drágulást az elkövetkező időszakban enyhe áresés követheti. Igaz, csak minimális mértékben, és átmeneti időszakra.

Az elmúlt év áprilisa és az év vége közötti időszakban egyes kimutatások szerint 32–35 százalékkal drágultak a keveréktakarmányok. Míg 2011 decemberében még alig 180 euróba került egy tonna takarmánykukorica, mára 235 eurót fizetnek érte a termelők. A szója tonnánkénti ára 400-ról 560 euróra szökött fel. Nem csoda, hogy ez a tojás árán is meglátszik.

„A tojás árának alakulása is a piaci kínálat és kereslet függvénye. A szlovákiai tojástermelők és a fogyasztók 2013-ban sem számíthatnak jelentősebb árcsökkenésre. A fő ok a takarmányok árának nagymértékű növekedése. Elképzelhető, hogy a kereskedelmi láncok akciós ajánlatainak köszönhetően húsvétig valamelyest csökken a tojás ára, huzamosabb ideig azonban ezek az árak nem maradnak fenn” – mondta lapunknak Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke. Szerinte néhány nagyobb üzletlánc már jelezte is árcsökkentési szándékát, arra hivatkozva, hogy karácsony után általában visszaesőben van a tojás iránti kereslet.

Molnár szerint Szlovákia már 2011 végéig teljes mértékben felkészült a tojótyúkok uniós jogszabályok alapján történő ketreces tenyésztésére.

„Múlt év januárjától Szlovákiában kizárólag olyan tojásokat forgalmaznak, amelyek az alternatív és bővített ketrecekben tenyésztett tojótyúkoktól származnak. Egyébként tyúktojásból teljes mértékben önellátók vagyunk, egyáltalán nem lenne szükség behozatalra” – állítja a baromfiszövetség elnöke. Peter Hajnala, a földművelésügyi tárca szóvivője szerint a tojástermelők számára komoly anyagi terhet jelentett az uniós tyúktartási követelményekhez való igazodás.

Összehasonlításképpen felelevenítjük, hogy egy évvel ezelőtt tíz darab tojást átlagosan 1,38 euróért lehetett megvásárolni, majd volt egy óriási ugrás, amikor 2,15-be is került. Novemberre átlagosan 1,85 körüli ár alakult ki, ami a fogyasztók számára még mindig magasnak számít. A statisztikai hivatal szerint az elmúlt év végén 46 centtel volt drágább tíz darab tojás, mint az esztendő első hónapjában. Igaz, hogy a hazai termelők a feltételeikkel igazodtak az uniós jogszabályok alapján történő ketreces tenyésztéshez, de több helyütt anyagiak hiányában nem tudták felújítani valamennyi tenyészetüket, a kevesebb tenyészet így eleve kevesebb tojást képes biztosítani.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek