Rekordszámú látogatót vonzott a Tate Modern

Rekordnak számító 5,3 millió látogató kereste fel tavaly a londoni Tate Modern galériát.

A múzeum vezetősége szerint 2011-hez viszonyítva 9,5 százalékkal emelkedett a látogatók száma. A tavalyi rekord jelentős részben Damien Hirstnek köszönhető, akinek retrospektív kiállítása volt az intézmény történetének eddigi legtöbb érdeklődőt vonzó önálló tárlata.

A konceptuális művész két évtizedes munkásságát felölelő tárlatot, amely április és szeptember között futott, több mint 463 ezren keresték fel. A kiállításon egyebek között Hirst híres, formaldehidben tartósított cápáját is szemügyre vehették az érdeklődők – idézte fel a BBC News.

A Hirst-kiállítás a kultúra és a művészetek ünneplésének szentelt kulturális olimpia legkiemelkedőbb programjának szánt 2012-es Londoni Fesztivál részét képezte. A londoni nyári olimpiai játékokra érkező turisták jelentősen hozzájárultak a galéria látogatószámának fellendítéséhez.

A londoni modern művészeti múzeum 2012-es kiállításai között szerepelt a fiatal berlini művész, Tino Sehgal élő emberekkel készített installációja, amely az intézmény turbinacsarnokában kapott helyet, illetve egy Edvard Munch alkotásainak szentelt tárlat.

A galéria emellett különleges művészeti projektek élő, internetes közvetítésébe vágott bele. „A tavalyi egy rendkívül izgalmas év volt a Tate Modern számára” – húzta alá Alex Beard, az intézmény igazgatója.

A Tate négy galériája közül a brit művészetekre szakosodott Tate Britain tavaly nagyjából 1,5 millió látogatót vonzott, ami 2011-hez képest 4,3 százalékos emelkedést jelent. A Tate Britain látogatottsági adatait a jelenleg is futó Preraffaeliták: viktoriánus kori avantgárd című tárlat is jelentősen fellendítette.

mti

Friss hírek