Afganisztán jövője a csapatkivonás után

Csupán néhány ezer fős haderőt kíván állomásoztatni az Amerikai Egyesült Államok az afganisztáni kivonulás után – olvasható a Védelmi Minisztérium hivatalos oldalán, és a Washington Postban.

Obama elnök választási programjának egyik legfontosabb pontja a 2014 utáni afganisztáni csapatkivonás. Ez a nem csituló gazdasági recesszió, és a megnövekedett missziós költségek miatt töltött be fontos szerepet az elnöki programban. Azonban már ekkor fölmerültek olyan vélemények, melyek szerint kellene hagyni 2014 után egy kisebb létszámú csapatott az országban.

A megfigyelő erők hátragyására azért volt szükség, mert az afganisztáni misszió sikerétől függetlenül az állam számos kisebb-nagyobb problémával küzd, úgy a társadalmi szegmensben, mint a demokratikus intézményrendszerek terén. Ezen megfigyelő, segítő erők létszámára vonatkozóan a hét elején különböző becslések láttak napvilágot, melyek a létszám nagyságát várhatóan 6.000 és 20.000 fő közé helyezték.

Ezzel szemben a legfrissebb hírek szerint az afgán elnökkel való egyeztetés után 2014 után várhatóan mindössze 2.500 fő segíti majd az afgán védelmi erők munkáját. Ezt a döntést az illetékesek azzal igazolták, hogy az állam áll már azon a szinten a béke, és államépítés terén, mely lehetővé teszi, hogy a védelmi erői, a demokratikus intézményrendszere, és a társadalma önállóan, segítség nélkül is működni tudjon.

Gregovszki Judit

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »