Ralph Hall, a képviselő-matuzsálem

Ralph Hall republikánus képviselő karácsonyi ajándékként abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Képviselőház valaha élt legidősebb tagjává válhatott. A történelmi pillanat éppen december 25-ére esett, ekkor döntötte meg ugyanis elődje, Charles Manly Stedman 1930-as rekordját, aki még 89 évesen, 7 hónaposan és 25 naposan is képviselőként működött.

Kongresszusi rekordok

Hall – aki május 3-án tölti majd be a kilencvenedik életévét – 1980-ban, 57 évesen lett a Képviselőház tagja. Korábban megjárta a második világháborút is, mely érdemmel egyébként egy másik képviselőtársa, John Dingell michigani demokrata politikus is büszkélkedhet. Dingellnek is van saját rekordja: ő a legrégebb óta hivatalban lévő képviselő.

Hall életkora csak a Képviselőházban számít kirívónak, a Szenátusban nála idősebb politikusok is megfordultak már. Például az egykori Dél-Karolinai republikánus szenátor, Strom Thurmond, aki 2002-ben még 100 évesen is tevékenykedett. A szenátorok azért is maradhatnak egészen idős korig pozíciójukban, mert őket csak hatévente választják újra, szemben a képviselők két évével.

Egy élet a köz szolgálatában

Hall Rockwall városában született, és a helyi középiskolában érettségizett. Ezt követően azonnal bevonult, és a haditengerészet tagjaként szolgálta hazáját a második világháborúban. Visszatérését követően a privát szférában tevékenykedett. Elnöke és vezérigazgatója volt a Texas Aluminium Corporationnek, továbbá egy rockwalli bank alapításában is közreműködött.

Rockwall megye bírájaként, majd Texas állam szenátusában is dolgozott, mielőtt 1980-ban demokrata színekben bekerült az Egyesült Államok Képviselőházába. Közel húsz évig szolgálta a Demokrata Pártot, majd egy éles váltással átállt a republikánusok oldalára. Pálfordulását demokrata körökben meglehetősen nehezen fogadták el, és felesége sem támogatta az ötletet. Olyannyira, hogy a rossz nyelvek szerint Hallnak több ízben is a kanapén kellett aludnia döntése miatt.

Hall jelenleg a tudományért, űrkutatásért és technológiáért felelős bizottság elnöke a Képviselőházban, bár mandátuma hamarosan lejár. Kollégái csodájára járnak kitűnő egészségi állapotának, és gyakran élcelődnek is a nagy veteránnal, aki sok évtizedes közszolgálati múltjának köszönhetően elképesztő sztorikkal szórakoztatja fiatalabb társait.

Hallt eddig tizenhét egymást követő alkalommal választották meg képviselőnek, legutóbb a szavazatok 73%-át szerezte meg. Reméljük, jó egészsége még sokáig kitart mellette. A megfelelő kondícióra már csak azért is szüksége lesz, mert a Dallas Morning News-nak adott interjújában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a következő választásokon is elinduljon.

Szabó Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »