Ez a szektor fittyet hány a válságra

A félvezetőipar világpiaci forgalma az idei alig egyszázalékos növekedés után 2013-ban 4,9 százalékkal 319 milliárd dollárra emelkedik – írja az amerikai International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat elemzése.

A forgalom 2016-ra 368 milliárd dollárra emelkedik évi átlagos 4,1 százalékos növekedési ütem mellett.

A globális félvezető-ipari forgalmat az idén több tényező vetette vissza, így a személyi számítógépek iránti gyenge kereslet, a DRAM-áramkörök és általában a memória-áramkörök árának csökkenése, az elektronikai ipar készletracionalizálási törekvése, a lassuló világgazdasági növekedési ütem miatt felmerült globális makrogazdasági bizonytalansági tényezők, az euróövezeti adósságszolgálati válság miatt bekövetkezett recesszió, valamint a „pénzügyi szakadék” vállalati informatikai beruházásokra gyakorolt hatása.

A teljes forgalmon belül átlagon felüli növekedés volt tapasztalható az okostelefon- és a táblaszámítógép-gyártás, valamint az autóipari elektronikai félvezető alkatrészek keresletében; mindez az IDC szerint a következő években is a teljes iparág növekedésének motorja lesz.

Az IDC várakozásai szerint a félvezetőalkatrész-készletekben egyensúly alakul ki 2013 második felére. „Alacsonyabb, de pozitív GDP-növekedésre számítunk 2013-ban. Az okostelefonokhoz szükséges félvezető alkatrészek iránti kereslet lendületes növekedésnek indul, mivel az okostelefonok terjedését a fejlett országokban az adatforgalom- és a multimédiás alkalmazások iránti növekvő igény, a fejlődő országokban pedig a 3G mobil hálózati technológiára való átállás segíti elő. A személyi számítógépek forgalma jövőre is stagnál majd, mindaddig, amíg technológiai és dizájnújítások új pályára nem állítják a kereslet alakulását” – mondta Mali Venkatesan, az IDC félvezető ipari elemzője.

Regionális bontásban Európa és Japán félvezető-kereslete alakul majd a leggyengébb mutatókkal. A lassuló GDP-növekedési ütem ellenére Kínában, Indiában és Brazíliában nem lanyhul a kereslet az okostelefonok, táblaszámítógépek és autóipari elektronikai termékek iránt. Az Egyesült Államokban pedig a 4G hálózat terjedése, a mobil elektronikai eszközök használatának növekedése, a hálózati infrastruktúra bővítése garantálja majd a félvezető alkatrészek iránti kereslet növekedését az elkövetkező öt évben.

A számítástechnikai ipar félvezető-kereslete 2013-ban 1,7 százalékkal emelkedik majd, a 2011-2016-os periódus átlagos növekedési ütemével megegyező mértékben. A mobil számítógépek félvezető alkatrészeinek kereslete 2013-ban 5,5 százalékkal emelkedik a 2012-es 7,7 százalékos visszaesés után.

A távközlési ipar félvezető-kereslete 6,5 százalékkal emelkedik 2013-ban, a 2011-től 2016-ig terjedő öt évben pedig átlagosan 5,5 százalékkal. A 4G rendszerű mobiltelefonok félvezetőalkatrész-kereslete 2013-ban 140,1 százalékkal emelkedik, 2011 és 2016 között pedig átlagosan évi 103,4 százalékkal.

A médiakészülékek, e-könyvek, blu-ray lejátszók félvezetői iránti kereslet átlagon felüli bevételnövekedést hoz majd a félvezetőiparnak, miközben a hagyományos DVD-készülékek alkatrészigénye tovább csökken. Összességében a szórakoztató-elektronikai készülékek félvezető alkatrészeinek kereslete 2013-ban 9,8 százalékkal, a 2016-ig terjedő ötéves periódusban pedig áltagosan évente 6,0 százalékkal emelkedik majd.

Az autók iránti globális kereslet emelkedése és a járművek elektronikai felszereltségi szintje növekedésének köszönhetően az iparág átlagosan évi 5,9 százalékos bevételnövekedést generál majd a félvezetőiparnak a 2016-ig terjedő időszakban.

Az ázsiai-csendes-óceáni térség részesedése a félvezetőipar bevételében 2013-ban 5,5 százalékkal, a 2016-ig terjedő ötéves periódusban pedig évente átlagosan 5,3 százalékkal bővül.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »