Tilos a miniszoknya Szváziföldön

Szváziföldön, a kis dél-afrikai országban tilos a miniszoknyák és azon topok viselése, amik láttatni engedik viselője hasát, írja az al-Jazeera a szváziföldi rendőrség szóvivőjére hivatkozva.

Wendy Hleta állítása szerint könnyebben megerőszakolhatóvá válnak azok a nők, akik ilyen lenge ruhában mutatkoznak. Azokat, akik a tiltás ellenére is így öltözködnek, akár hat hónapos börtönbüntetéssel lehet súlytani. A szigorú ítélkezés nem előzménytelen az ország történelmében, hiszen az egykori brit gyarmat 1889-es büntető törvénykönyvében már szerepel utalás hasonló esetek szankcionálására. A határozatot súlyosbítja, hogy az kiterjed a rövid szabású farmernadrágok viselésére is. Hleta szerint azok a nők, akik tiltott módon öltözködnek, kihívják a sorsot maguk ellen és nagyobb valószínűséggel fogják megerőszakolni őket.

A tilalom nem vonatkozik azokra az eseményekre, amikor hagyományőrző, népi viseletű ruhákat vesznek fel a nők, mint például a Mswati király évente megrendezett feleségválasztó ceremóniájakor. A már 13 feleséggel büszkélkedő királynak rendezett eseményen a fiatal nők csupán pár kendőnyi ruhadarabot vehetnek magukra.

A főleg nők által kiharcolt törvénymódosítást az eredményezte, hogy a kicsi országban elharapódzott a nemi erőszakok száma, amelyre válaszul a nők határozottabb fellépést kértek a rendőrségtől biztonságuk érdekében.

Bognár Bálint

Friss hírek