Már csak a csodában bízhatnak az amerikaiak

Néhány nappal ezelőtt a két nagy párt közel állt a kompromisszumhoz, most azonban ismét csökkent az esélye annak, hogy még az év vége előtt egyezségre jussanak. Az amerikaiak szinte már csak a csodában bízhatnak.

John Boehner képviselőházi vezető javaslata azért bukott el, mert nem volt elég republikánus támogatója. Az Egyesült Államok törvényhozása szabadságra vonult az ünnepere, viszont továbbra sem született megegyezés az amerikai gazdaságot fenyegető költségvetési szakadékról.

De mi is az a B-terv?

Mivel a republikánusok végül mégsem kívántak belemenni Obama adóemelési terveibe, John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke kidolgozott egy úgynevezett „B-tervet”, ami szerinte a republikánusok számára kedvezőbb feltételeket tartalmazott. Boehner javaslata megtartotta volna az 1 millió dollárnál kevesebbet keresők számára azokat az adókedvezményeket, amelyeket még a Bush-adminisztráció vezetett be.

Ha nincs alku, akkor a jövő évtől életbe lép a mintegy 600 milliárd dollár értékű költségvetési intézkedéscsomag, ami jelentős pluszterheket jelent az amerikaiak számára. A B-tervről szóló szavazást azonban törölték, mivel biztosan nem lett volna meg a támogatásához szükséges többség – Boehner javaslatához tehát még a republikánusok sem járultak hozzá. Ha viszont a képviselőház megszavazta volna a tervezetet és a demokrata többségű szenátuson is átjutott volna, Obama elnök biztosan megvétózza az előterjesztést – ahogyan ezt már korábban előre jelezte.

Boehner korábban azt mondta: bízott abban, hogy a képviselőház elfogadja a tervét, ami pedig nyomást gyakorol majd a demokrata kontroll alatt álló szenátusra és magára az elnökre is. A republikánus vezetők minden képviselőjüket próbálták meggyőzni a javaslat támogatásáról, hiszen tudták: a képviselőház demokratái biztosan elutasítják majd azt. Este nyolc óra körül azonban a képviselőház republikánus többségének vezetője, Eric Cantor bejelentette: a korábbi tervekkel ellentétben az intézkedést nem bocsátják szavazásra, mivel biztosan nem lett volna meg a támogatásához szükséges többség. „Most már az elnökön múlik, hogy Harry Reid szenátorral együtt dolgozva hogyan kerüli el a fiscal cliffet” – mondta el Boehner a kudarc után.

A váratlan fordulatot követően a republikánus képviselők nem is válaszoltak a sajtó kérdéseire. Az egyetlen kivétel Jeff Flake volt, aki csalódottságának adott hangot. „Rosszul alakult, én inkább szavaztam volna ma este” – mondta el Flake.

Egy lépés hátra

Mindez azt jelenti tehát, hogy a „fiscal cliff” probléma alku híján továbbra sem megoldott. Most két dolog történhet: ha a következő napokban intenzív tárgyalások kezdődnek, akkor akár még idén is születhet alku; rosszabb esetben azonban mindkét oldal visszavonul, nem kerül sor megegyezésre, januártól pedig életbe lép a költségvetési szakadék.

A B-terv azért volt fontos, mivel a republikánusok korábban teljes mértékig kitartottak amellett, hogy nem fogják megszavazni az adóemeléseket. Ha Boehner alternatív javaslata realizálódott volna, akkor kevésbé kellett volna feladniuk eredeti elképzelésüket, mint akkor, ha igent mondtak volna az évi 250 ezer dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkező családok adóterheinek növelésére. „Négy héttel ezelőtt a Fehér Ház azt mondta, hogy ha mi beleegyezünk az adóemelésbe, akkor ők is jelentős engedményeket tesznek nekünk a Medicare és a Medicaid jogosultsági körének reformjával. Én megtettem a magamét – ők nem.” – nyilatkozta Boehner.

A republikánusok azzal vádolták az elnököt, hogy nem hajlandó szembenézni az országot fenyegető kihívásokkal; a demokraták szerint viszont a republikánusok saját konzervatív bázisuk felé hajlottak el, mivel „kiszálltak a tárgyalásokból, amikor az alku már közelinek látszott”.

Jay Carney, fehér házi sajtószóvivő a republikánus alternatívákat egyszerűen csak egy hátrafelé tett lépésnek minősítette; Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője pedig csupán „értelmetlen politikai mutatványnak”. Hiába támadja azonban kölcsönösen egymást a két oldal, Boehner, Carney és a szenátus demokratái is jelezték, hogy készek a további tárgyalásokra. Reid szerint a szenátus tagjai – akik közül sokan Hawaii szigetére utaztak a nemrégiben elhunyt Inouye szenátor búcsúztatására – december 27-én akár újra munkába állnak, ha szükség van rá.

Út a szakadék felé

A „fiscal cliff” közgazdászok szerint hatalmas csapást mérhet az Államok gazdaságára – közvetve pedig a világgazdaságra is. A közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják: az amerikaiak többsége az elnök mögött áll, aki szerint a gazdagabb családoknak nagyobb részt kell vállalniuk az adótehekből. Szemben Boehner és a republikánusok elképzeléseivel, akik kiadáscsökkentést és a rászorulók rossz helyzetét enyhítő jogosultsági reformok szűkítését követelik – ezek a lehetőségek pedig amerikaiak millió számára egyértelműen kedvezőtlenebb jövőképet mutatnak. A CNN/ORC legfrissebb felmérése szerint a válaszadók fele túl extrémnek ítéli meg a Republikánus Párt politikáját.

Boehner lényegében gátat szabott a további tárgyalásoknak, amikor bemutatta kedden a „B-tervét”. A javaslatot úgy írta le, mint pusztán egy tartalék opciót az adóemelés megakadályozására; később azonban már úgy nyilatkozott, hogy az elnöknek két lehetősége van: vagy megszavazza ezt az új tervet, vagy újabb kompromisszumot ajánl. Amy Brundage, fehér házi szóvivő szerint Boehner terve nem más, mint „veszélyes elterelés”.

Egy most kiadott fehér házi állásfoglalás leszögezte, hogy biztosan lesz megállapodás a költségvetési szakadékról, de azt még nem tudni, hogy mikor és milyen formában. A legújabb események tükrében viszont úgy tűnik, ennek az esélye igen csekély.

Pintér Melinda

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »