Mása és Vova, avagy Putyin és az újságírók

Napok óta nem csitulnak a kedélyek az orosz blogoszférában és interneten a december 20-ai Putyin sajtótájékoztatója után. A meghívott újságírók egyike tegezve le-Vovázta Putyint, és a „Köszönöm, Vova” a legtöbbet idézett mondat lett a héten. Putyin ugyanakkor jól kezelte a helyzetet, az újságíró pedig azóta azt nyilatkozta, hogy nem vesz részt több sajtótájékoztatón a jelenlegi államfővel.

Putyin december 20-án, csütörtökön tartott maratoni, több mint négy órás sajtótájékoztatót, amely során a meghívott újságírók bármelyik témakörben kérdezhették. A Kitekintőn korábban már részletesen beszámoltunk az eseményről. Az elnöki sajtótájékoztatóra igen nehéz volt akkreditációt szerezni, és még nehezebb kérdés lehetőségéhez jutni. Sokan bírálták már ezt a vélt vagy valós megrendezettségre hivatkozva, azonban több elhangzott kérdés és jelenet is a spontaneitást igazolhatja.

A következő jelenet egy orosz Távol-Keletről érkezett újságíró, Maria Szolovjenko – a Narodnaja Vecse munkatársa; és Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke között játszódott le. Az újságíró egy kellemetlen kérdést szegezett Putyinnak, a haderőkben történt sikkasztásos botrányról. Anatolij Szergyukov volt védelmi miniszter körében kirobbant botrány elég kellemetlenül érte az orosz vezetést, főleg miután azt nézzük, hogy Szergyukov Putyin egyik bizalmi embere volt. Bár a vizsgálat még tart, és sok fej lehullott már, úgy tűnik, hogy maga Szergyukov meg fogja úszni a botrányt.

Maria Szolovjenko kérdését Putyin viccesre fogta, és azt mondta, nem tud az eltűnt milliárdokról. Majd amikor az újságíró csak nem hagyta abba, és faggatta tovább, Putyin ironikusan a helyére ültette.

 – Válaszoljon kérem…- Mindjárt. Önt hogy hívják?- Mária.- Mária? Mása, ülj le kérlek.- Köszönöm Vova.

Maga Putyin egyébként nagyon jól kezelte a helyzetet, mosolygott, és a tőle megszokott módon ironizált. Egyetlen jelét sem adta annak, hogy kellemetlen számára a téma. Mása helyre ültetése után néhány percben – bár igen diplomatikusan kifejtette azt, hogy mindenki hibázhat emberekben, és a Szergyukov és társai elleni vizsgálat maximálisan pártatlan lesz.

A Kitekintő olvasói számára lefordítottuk az említett jelenetet, amelyet bekapcsolt felirattal tekinthetik meg magyarul:

 

A „Köszönöm Vova” egy önálló életre kelt mém lett az orosz blogoszférában. Az azóta elkövetett számtalan interjúban Szolovjenko kifejtette, hogy nem állt szándékában letegezni Putyint, de miután az államfő is letegezte, úgy érezte ő is megteheti.

Nem volt bennem semmiféle félelem, hogy így szóljak hozzá. Hiszen ő is Másának hívott! Én pedig amúgy Maria Dmitrijevna vagyok. Így válaszul én is Vovának hívtam” – idézte Szolovjenkót a Life News orosz internetes portál.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »