Felgyorsulhatnak a tárgyalások a tragédia miatt

John Boehner szerint mihamarabb egyezségre kell jutni a „fiscal cliff” elkerüléséről, hogy a connecticuti tragédia után az amerikaiaknak ne kelljen egy újabb szerencsétlenséggel szembenézniük.

Hiába terjesztenek elő újabb és újabb javaslatokat a demokraták és a republikánusok, továbbra sem sikerült megegyezniük arról, hogy hogyan kerüljék el a költségvetési szakadékot. John Boehner, a képviselőház elnöke szerint a felek a korábbinál is gyorsabb ütemben dolgoznak azon, hogy még az év vége előtt elkerüljék a „fiscal cliffet” – írja a CNN.com. Boehner szerint a newtowni iskolai lövöldözés – ahol 26 ember, köztük 20 gyermek vesztette életét – miatt kell mihamarabb egyezségre jutniuk, hogy elkerüljék az adóemeléseket és a kiadáscsökkentést.

„Úgy gondolom, ebben mindkét oldal egyetért. Ez most nehéz időszak mindenki számára. Éppen ezért folytatjuk a tárgyalásokat a Fehér Házzal és reméljük, hogy megállapodunk. Most nem tehetjük ki az amerikaiakat  még több megrázkódtatásnak” – mondta el Boehner. Jay Carney, Obama sajtótitkára szerint az emberek a mostani megrendítő körülmények közepette szinte sóvárognak a republikánusok és a demokraták közti együttműködésre.

Barack Obama legújabb javaslata a két oldal hiánycsökkentő terveiben szereplő számokat több milliárd dollárral hozta közelebb egymáshoz. Az elnök engedménye heves tiltakozást váltott ki néhány demokratából, mivel a legújabb tervezet olyan, a demokrata bázis számára kulcsfontosságú programok részleges megszorítását tartalmazza, mint például a Medicare vagy a Medicaid. Boehner a minap azt nyilatkozta, hogy kizárólag a fiscal cliff elkerülése érdekében és csakis átmenetileg beleegyezne az adóemelésbe; de csak akkor, ha mindeközben széleskörű tárgyalásokat folytathatna az elnökkel a helyzet hosszú távú rendezése érdekében. A demokrata vezetők azonban azonnal elutasították Boehner ajánlatát, mert szerintük nem időleges megoldásokra, hanem azonnali és teljes körű megegyezésre van szükség.

Pintér Melinda

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »