Lengyelország tovább halad

Lassan, de biztosan elérhetik a lengyelek az uniós átlagot 2020-ra.

Lengyelország a sereghajtók között foglal helyet az EU-tagállamok között – gazdagsági mércével mérve. A kelet-közép-európai régióban Litvánia 66, Lengyelország 64, Lettország 58, Románia 49, Bulgária pedig 46 százalékos GDP-t mutat az EU átlagához képest.

A néhány százaléknyi különbség azonban elhanyagolható lengyel pénzügyi elemzések szerint. Az élenjáró nyugat-európai tagállamokhoz képest ez valóban a sor vége, viszont a térségben Lengyelországnak sikerült a leggyorsabban a lemaradásait behozni. 

Lengyelország összesítve 25 százalékos GDP-növekedést produkált 2007-től. Ezzel jelentősen megközelítette az EU középmezőnyét, amely egyetlen más tagállamnak sem sikerült.

2012-ben azonban stagnált a gazdaság, a kutatások szerint az ország jövőre el is vesztheti előnyét, míg a balti államok megelőzhetik. Ám még ha ki is esik az élmezőnyből, nem marad el a régióban az átlagtól. Donald Tusk miniszterelnök szerint országa az elmúlt években több mint egyötödével csökkentette hátrányait. Ezzel a tempóval 2020-ra elérhetik az uniós átlagot.    

Ijjas Anna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »