Szíria Barátai elismerték az ellenzéki koalíciót

A Szíria Barátai konferencia Marrakeshben politikai támogatást ígért az új ellenzéki koalíciónak, pénzt vagy fegyvereket azonban nem. Az USA kiszűrné a felkelők közül a szélsőséges elemeket.

Elismerte szerdán a szíriai ellenzéki koalíció legitimitását az a mintegy 70 nyugati és arab állam, amely a Szíria Barátai konferenciasorozat legutóbbi, marokkói fordulóján gyűlt össze megvitatni a polgárháború sújtotta ország jövőjét. A résztvevők között szerepeltek az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország küldöttei is, Oroszország és Kína viszont nem képviseltette magát.

A hosszú ideje megosztott szíriai ellenzék nemrég sikeresen rendezte sorait a nagyobb nemzetközi támogatás elnyerése érdekében. A Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója a múlt hónapban alakult meg, vezetőjéül Moaz al-Khatib volt imámot választották.

A Szíria Barátai konferencián résztvevő tagállamok nyilatkozatba foglalták, hogy az ellenzéki koalíciót a szíriai nép legitim képviselőjének tekintik, Bassár el-Aszad elnököt pedig felszólították, hogy ne álljon útjába egy fenntartható politikai átmenetnek.

A tanácskozáson felszólaló Moaz al-Khatib nemcsak politikai, hanem anyagi támogatást is kért szervezetének, például rekonstrukciós alap formájában. Elmondta még, hogy a szíriai kormányerők esetleges vegyifegyver-támadásáért az ellenzék a nemzetközi közösséget tartaná felelősnek, különös tekintettel Oroszországra. Al-Khatib Szíria alavita, az elnökhöz közel álló kisebbségét polgári engedetlenségre buzdította, Iránnak pedig azt javasolta, vonja ki a kormányt támogató erőit az országból.

A vegyifegyver a vörös posztó

A találkozó fontos eredménye, hogy az USA is áldását adta az egységes szíriai ellenzék létrejöttére. Barack Obama elnök már a konferenciát megelőző napon azt nyilatkozta az ABC News hírcsatornán, hogy a szervezetet elég teljesnek és reprezentatívnak ítéli ahhoz, hogy bizalmat szavazzon neki. Arra azonban nem tért ki, hogy ezek után Amerika kész lesz-e fegyverekkel vagy közvetlen beavatkozással segíteni a felkelőket. Az ellenállók a bejelentés idején már kezdtek elbizonytalanodni; többen arra panaszkodtak, hogy az USA cserbenhagyta őket, nem úgy, mint a líbiai ellenállókat 2011-ben – írja a Guardian.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter meglepetésének adott hangot az amerikai bejelentésre reagálva. Arra következtetett, hogy az USA “minden lapját a Szíriai Nemzeti Koalíció fegyveres győzelmére tette fel”.

A brit külügyminiszter, William Hague a konferencián kifejtette, az Egyesült Királyság semmilyen opciót nem zár ki, ha életek megmentéséről van szó: “Az Aszad-rezsimnek nem szabad (…) alábecsülnie, hogyan reagálnánk vegyi vagy biológiai fegyverek bevetésére a szíriai néppel szemben.” Véleménye szerint Szíria barátainak feladata, hogy a nemzeti koalíciónak politikai támogatást és gyakorlati segítséget nyújtsanak, hogy szankciókkal gyakoroljanak nyomást Aszadra, hogy készen álljanak egy esetlegesen megalakuló új kormány mögött felsorakozni, és hogy hatékonyabban lépjenek fel a Szíriában létrejött humanitárius válság enyhítése érdekében.

Terroristák vagy szabadságharcosok?

Az újonnan szentesített ellenzéki szervezet több százezer dollárnyi segély küldését indítványozta Szíria leginkább háború sújtotta területeire. Terveik szerint a segélyszállítmányok helyi aktivisták segítségével érnének célba, a Szabad Szíriai Hadsereg közreműködését legfeljebb a szállítási útvonalak biztosítására vennék igénybe.

Ugyanakkor Marrakeshben pénz vagy fegyverek formájában megtestesülő konkrét segítségnyújtásról nem jött létre egyezmény. Bár az Aszad-kormány fegyveres ereje továbbra is meghaladja a felkelőkét, amelynek ellensúlyozására utóbbiak már többször fordultak a nemzetközi közösséghez, a nyugati hatalmak ódzkodnak a felkelők bizonyos csoportjainak támogatásától. “Nem mindenkivel vagyunk kibékülve, aki Aszad ellen harcol” – mondta Obama elnök. “Vannak, akik véleményünk szerint fundamentalista, Amerika-ellenes nézeteket vallanak.” Hogy az ellenzékből kiszűrje a számára potenciálisan veszélyes elemeket, az USA kedden terrorista szervezetnek nyilvánította a Szabad Szíriai Hadsereg egyik alegységét, az al-Nuszra Frontot, azt állítva, hogy az iraki al-Kaidához tartozik, és mintegy 600 támadás, köztük 40 öngyilkos merénylet írható a számlájára.

Moaz al-Khatib nem ért egyet a döntéssel. A konferencián egybegyűlteknek hangsúlyozta: “Lehet, hogy nem értünk egyet bizonyos elemek politikai és ideológiai nézeteivel. De azt bizton állíthatjuk, hogy minden felkelő a zsarnoki rezsim megdöntését állította fegyvere célkeresztjébe.”

Vas Gabriella

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »