Liberman lemondását követeli az izraeli ellenzék

Avigdor Liberman, a Jiszráel Béténu párt vezetője az ellenzék követelése ellenére sem mond le azonnal, erről szóló döntését megtárgyalta ügyvédeivel – jelentette be Tel-Avivban.

„Jogi szakértők szerint nem kell lemondanom” – közölte Liberman tapsoló támogató közönségével csütörtökön este Tel- Avivban. “Azt mondtam, lemondok, ha bíróság elé állítanak a terhemre rótt legfőbb vádpontokban”- mondta, utalva a pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályozása vádpontokra, amelyeket bizonyítékok hiányában elejtett a vádhatóság.

Liberman kijelentette, hogy ügyvédei szerint nem kötelezik visszavonulásra a csalás és bizalommal való visszaélés vádpontjai, amelyekben az ügyészség 30 napon belül benyújtja ellene a vádiratot. Hozzátette, hogy ügyvédei tanulmányozzák az ügyész indítványát.

A politikus kifejtette, hogy döntését a „közérdek” is befolyásolja, nevezetesen pártja kilátásai a január 22-i választások előtt.

Seli Jehimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője közleményt adott ki, amely szerint Libermannak mennie kell, Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek azonnali hatállyal menesztenie kell külügyminiszterét.

A balliberális Merec párt vezetőjének, Zahava Gal-Onnak a közleménye szerint a legfelsőbb bíróságnak kellene döntenie Liberman távozásáról. „Ha nem jelenti be azonnali lemondását, magam fordulok a legfelsőbb bírósághoz, hogy az távozásra kényszerítse” – jelentette be.

Az új „Tnua”, vagyis Mozgalom nevű párt élén álló Cipi Livni volt külügyminiszter és Jair Lapid, az új „Jes Atid” (Van jövő) nevű centrista párt vezetője szerint is le kell mondania Libermannak a külügyminiszteri tárca vezetéséről, és vissza kell vonulnia a közéletből, amíg ügye tisztázódik.

Liberman válaszul a három pártvezetőt „folyamatosan engem támadó három viperának” nevezte.

Kustánczi Norbert

Friss hírek