Fico: Egybiztosítós rendszer – mindenáron!

A miniszterelnök elmondása szerint a döntés már megszületett, és ez nem változik: Szlovákiában hamarosan csak egy, állami egészségbiztosító lesz.

„Egy egészségbiztosító lesz, és a magánbiztosítók nem fogják többé kiszedni a pénzt az emberek zsebéből” – nyilatkozta Robert Fico csütörtökön.

A pénzügyminisztériumhoz tartozó Pénzpolitikai Intézet már ki is dolgozott egy analízist az egybiztosítós rendszer hatékonyságával kapcsolatban.

Az elemzés többek között arról szól, hogy a szlovák egészségügy problémáinak forrásait a biztosítóknál, a korházakban, és a gyógyszerek terén kell keresni. A rendszerben negatív szerepet játszanak a magánbiztosítók hatalmas nyereségei, a gyógyszerekre elköltött rengeteg pénz, és a kórházak elégtelen menedzselése.

Előnyei vannak, hátránya nincs – állítólag…

Az elemzők szerint az Általános Egészségbiztosító (Všeobecná zdravotná poisťovňa – VšZP) többet költ a betegek gyógykezelésére, mint a két magánbiztosító együttvéve.

Fico elmondása szerint az analízis nem szól az egybiztosítós rendszer hátrányairól, mert ezek nem léteznek. Éppen ellenkezőleg, az egybiztosítós rendszernek számos előnye van. „Az elemzés rámutatott, hogy a Szlovákiában jelenlévő magánbiztosítók sokkal nagyobb összegeket tesznek zsebre, mint külföldi társaik” – jelentette ki a kormányfő.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »