Putyin tervei a következő hat évre

Vlagyimir Putyin harmadik alkalommal vezeti az orosz államot, és december 12-én évértékelő és a jövőbeli tervekről szóló beszédet tartott a Szövetségi Gyűlés előtt. Ez már a kilencedik ilyen beszéde, de a jelentős különbség, hogy a Dmitrij Medvegyev által még 2008-ban benyújtott indítvány alapján a régi-új elnök már hatéves távlatban gondolkodhat. Ennek megfelelően számos, a közéletet közelről érintő témákról is szólt, mint a demokrácia, korrupció, gazdasági fejlődés és egyéb társadalmi kihívások. Teljesíteni tudja-e majd Putyin a választási ígéreteit?

Az elmúlt évek kilenc beszédében államfőként Vlagyimir Putyin olyan témákat boncolgatott, mint a hatékony állam, gazdasági problémák és versenyképesség, hosszútávú fejlődés és modernizáció, korrupció, valamint demográfiai problémák. A hasonló kérdések és megoldási javaslatok felvetése mellett számos politológus az idén a választási ígéretekkel kapcsolatos változtatásokat is várt. Mihail Remizov szerint például a választási ígéretek teljesítése új tendenciákat szül, amely új játékszabályokhoz is vezethet az elit felelősségtudatát és önfegyelmét tekintve. Hasonlóan, Alekszej Muhin arra a megállapításra jutott, hogy Putyinnak egyfelől fenn kell tartania az államhatalmat a jelenlegi formájában, másfelől viszont optimalizálnia kell az alapvető struktúráját.

Az elnyúlt beszéd

A tervezett egyórás beszéd mintegy 20 perccel hosszabbra sikerült, de hiszen sok témát kellett érintenie az elnöknek, amelyeket tíz pontban lehet összefoglalni.

1, Háromgyerekes családot!

Néhány szakértő kételkedése ellenére, Putyin a háromgyerekes családmodellt tartja kívánatosnak Oroszországban, amelyhez meg kell teremteni megfelelő feltételeket, elsősorban a nők számára. Ehhez egy sor problémát kell megoldani az óvodákkal, a gyermekes nők átképzésével, valamint a rugalmas munkafeltételekkel kapcsolatosan.

2, Teljes off-shore mentességet!

A szakértők által joghatóság elkerülésének nevezett tevékenység becslések szerint átlagosan 10-ből 9 jelentős tranzakciót érint, amelyben orosz állami vállalatok is részt vesznek, amely alátámasztja az orosz üzletemberek ellen felhozott hazafiatlanság vádját. Az elnök ezért utasítást adott a kormánynak, hogy átfogó megoldást dolgozzon ki a gazdaság de-offshore-izálására.

3, Luxusadót!

Putyin kijelentette, hogy a drága ingatlant és autókat érintő luxusadót 2013 első felében be kell vezetni.

4, A Számvevőszék szolgálati idejének korlátozását!

Az elnök nagyobb hatékonyságot és profeszsionalizmust vár az ellenőrző bizottságtól, amely jelentős hatáskörökkel rendelkezik. Putyin azt mondta, hogy a kormányzó párt mellett az ellenzéki pártoknak is jogot kell kapniuk az elnök, az elnök-helyettes és az auditor pozíciókra való jelölésre. Ennek megfelelően úgy lenne helyes, ha ezen szerepek szolgálati idejét két ciklusra korlátoznák.

5, Hivatalnoki vagyonellenőrzést!

Putyin szerint ha valaki az állami szolgálatott választotta, késznek kell lennie áldozatokra, speciális követelményeknek való megfelelésre és társadalmi kontrollra. Felszólította tehát a parlamentet, hogy az járuljon hozzá a hivatalnokok és politikusok tulajdonának korlátozásához, ami a külföldi számlákat és részvényeket is érinti. A külföldi vagyonnal a hivatalnokok elszámolni kötelesek.

6, Szabályzatot a politikai versengésről!

A harmadik ciklusát töltő Putyin az „ország érdekének” nevezte a politikai versengést és a demokráciát nevezte meg az ország egyetlen választásának, de hozzátette, hogy az csak szabályozott keretek között működhet. Kifejtette, hogy a szeparatista és nacionalista törekvéseknek nincs helyük a politikában; a közvetlen vagy közvetett külföldi befolyás a politikai folyamatokra szintén elfogadhatatlan; bűnözőknek nincs és nem is lehet helyük a politikában; valamint az államnak arra kell törekednie, hogy minden politikai párt egynelő mértékben jusson média felülethez, és nem csak a választási kampányban.

7, Hatékonyabb határellenőrzést, könnyebb állampolgárságot!

Putyin elmondta, hogy a jelenlegi szokás, amely szerint a FÁK tagállamok állampolgárai belső útleveleiket használva léphettek Oroszország területére, ellehetetleníti a hatékony határellenőrzést, és ezért a tervek szerint 2015-től ezen állampolgároknak is csak legális nemzetközi útlevéllel lehet majd a határt átlépniük. Emellett az államfő javasolta az illegális bevándorlásért kirótt büntetések szigorítását.

Ugyanakkor Putyin szeretné, ha az Oroszországhoz kulturális szálakkal vagy leszármazás alapján kötődő külföldi állampolgárok gyorsított eljárásban szerezhetnék meg az orosz állampolgárságot, másik állampolgárságuk egyidejűleges feladásával természetesen.

8, Emlékművet az első világháború hőseinek!

Az államfő igazságtalannak tartja, hogy Oroszországnak nincsen az első világháború hőseinek tiszteletet nyújtó össznemzeti emlékműve. Putyin szerint a nemzeti öntudat megújulásához össze kell kapcsolni a történelmi korokat és megérteni, hogy Oroszország nem 1991-ben született, de nem is 1917-ben, hanem az ország egy egységes és elválaszthatatlan ezeréves történelemmel rendelkezik, amelyből az oroszok belső erőt és a nemzeti fejlődés gondolatát kell hogy merítsék. Az állampolgárok kötelessége, hogy hazafiak legyenek.

9, Nem a 90-es évek privatizációjára!

Putyin szavai szerint a ptivatizáció minőségét nem csak az államkincstárba befolyt összeg befolyásolja, hanem elsősorban a társadalom bizalma az állam intézkedései felé. A kormány által eltervezett privatizáció nem hasonlíthat a 90-es évek privatizációjára, hanem az államtulajdon becsületes és nyílt eladásának kell lennie az igazságos és reális áron.

10, Élelmiszer nagyhatalmat Oroszországból!

Az államfő kifejtette, hogy mostanság a világban, és elsősorban a fejlődő országokban jelentősen nő az élelmiszer iránti kereslet. És köztudottan a világ szántóföldjeinek több mint a fele (55 százalék) Oroszországban található, amiből az következik, hogy 4-5 év múlva az országnak önellátóvá kell válnia a legfontosabb élelmiszerekből, valamint hosszabb távon Oroszországnak a világ legnagyobb élelmiszer-ellátójává kell válnia. Ezen kívül, minimum meg kell duplázni az országban zajló útépítések számát, valamint javítani kell az ország különböző részeinek az összeköttetését.

Az ellenzék reakciója

Az Igazságos Oroszország párt és frakció vezetője, Szergej Mironov „pozitívnak és érdekesnek” ítélte a Putyin éves beszédében elhangzottakat, és a felvetett társadalmi kérdéseket rögtön pártjának a programjához hasonlította. Úgy fogalmazott, hogy az a benyomása támadt, hogy az államfő tulajdonképpen kielemezte az Igazságos Oroszország párt programját, amelyben szintén a társadalmi kérdése és egyenlőtlenség problémájának megoldásáról beszélnek.

Helyeselték továbbá Putyin javaslatait a bevándorlási problémák megoldására, valamint a vegyes választási rendszer bevezetését és a pártok előválasztási blokkok alakítására vonatkozó jogainak kibővítését. Összességében, Mironov szerint nagyon fontos és helyes ötletek hangzottak el, és reményét fejezte ki, hogy ezeket a gyakorlatba is átültetik.Mindazonáltal, vegyes érzelmek is kerülgették Mironovot és társait. Szavai szerint örömmel hallgatták a demográfiai problémákra való javaslatot (3 gyerek), az off-shore elleni harcot, valamint a luxusadó kivetését, és egyetértenek, hogy az orosz nép az összekötő kapocs a Föderációban. Ugyanakkor elmondták, hogy nem látják a valódi politikai szándékot a társadalmi egyenlőtlenségek leküzdésére, amihez például a progresszív adózás is hozzájárulhatna.

A kommunisták viszont ennél kritikusabb hangot ütöttek meg. Elismerték, hogy az elhangzott értékelés és jövőbeli feladatok igazak, de a beszéd stílusát tekintve túl rövidnek tartották azt, hiányolták a statisztikákat belőle, valamint a tervek konkretizálásának mechanizmusait és a külpolitikai témákat, amelyeket egy blokkban szerettek volna hallani. Tartalmát tekintve, ellentmondásosnak találták, hogy Putyin a társadalmi betegségeket liberális gyógyszerekkel szándékozza kezelni.

Ivan Melnyikov, a Kommunista Párt Központi Bizottságának alelnöke szintén nemtetszését fejezte ki a vegyes választási rendszerrel kapcsolatban, amely szerinte csak az Egységes Oroszország párt érdekeit szolgálná. A beszéd egészéről Melnyikov azt mondta, hogy minden évben megismétlődik ugyanaz a logikai vonulat, vagyis hogy az újjáépítés és a megerősödés után az új szakaszban következik az építés, befektetés és fejlődés. A valóságban ugyanakkor szerinte nem így történik. Szavai szerint a kapitalista vámpirizmus kimeríti az országot és minden egészséges erejét.

Mit szóltak a szakértők?

A megkérdezett politológusok a liberalizáció csíráit vélték felfedezni Putyin beszédében, hiszen nyíltan szóba került a demokrácia, mint Oroszország egyetlen lehetséges útja.

Igor Bunyin politikai elemző úgy értékelte az elnök beszédét, hogy az a politikai rendszer újjászületését tartalmazza, miközben az államfő kerüli az ellenzékkel való párbeszédet. Szerinte Putyin az ellenzéket elnyomó vagy emberszámba vevő logika közül a középutas megoldást választotta, hiszen szinte nem is említette az ellenzéket, mintha az nem is létezne. Igaz ugyanakkor, hogy a logika abban rejlik, hogy az ellenzék társadalmi bázisa csökken.

Borisz Makarenko szerint Putyin üzenete egymással szembe állította a Putyin 2000-es hatalomra való jutásáig meglévő, majd az után általa és a későbbi elnök, Dmitrij Medvegyev által eltörölt dolgokat. Kifejtette, hogy világossá vált a kormányzat számára, hogy a 2004 óta emelt akadályok a választási rendszerben fenntarthatatlanná váltak, aminek ékes bizonyítékául szolgált a „Bolotnaja” tavalyi incidense. Ez összességében a hatalom józan eszének meglétéről tanúskodik, a legfontosabb dolog azonban, hogy ezek a törvények a jóváhagyási folyamat során ne torzuljanak.

Vlagyimir Szlatyinov a javasolt választási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy az egyfelől megerősíti a régiók helyzetét a parlamentben, másfelől viszont, amivel a kommunisták is érveltek, garantálja a hatalompárti többséget a Dumában, és amitől a liberáldemokraták is félnek egyébként.

Mindent összevetve, a kérdés természetesen az, hogy mennyiben valósulnak meg ezek az ambiciózus tervek, de Putyin a beszédében biztosított minden oroszországi állampolgárt, hogy a munka a választási ígéretek és az elnökké avatás utáni rendelkezések teljesítéséhez folytatódni fog. Ehhez egy különleges bizottságot fognak felállítani, amely figyelemmel követi a projektek kivitelezését.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »