Díjátadók a kisebbségek napján

A kisebbségek napján kerül átadásra a Kisebbségekért Díj, valamint A Magyar Nyelv Hivatalos Használatáért Díj.

A magyar kormány 1995-ben a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ Nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbséghez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának napját – december 18-át – a kisebbségek napjává nyilvánította. A Magyar Nemzeti Tanács döntése értelmében ez a nap a vajdasági magyarság egyik jeles napja.

A kisebbségek napján kerül átadásra a Kisebbségekért Díj, amelyet a kisebbségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és határon túli személyek és szervezetek kaphatnak meg.

Idén első alkalommal a Magyar Nemzeti Tanács Nyelvhasználati Bizottsága is díjjal jutalmazta a hivatalos magyar nyelvhasználat területén kimagasló teljesítményt nyújtó személyeket, akik munkájukkal, emberi, közösségi magatartásukkal, egyéb tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak a szerbiai társadalmi- és politikai közéletnek.

A Magyar Nyelv Hivatalos Használatáért Díjat évente a Nyelvhasználati Bizottsághoz beérkezett jelölések alapján ketten nyerik el, egy a magyar közösség tagja és egy más nemzetiségű személy, akik hozzájárultak a magyar nemzeti közösség nyelvi jogainak fejlesztéséhez és gyakorlati érvényesítéséhez szűkebb, valamint tágabb környezetünkben.

E jelképes elismerést idén első alkalommal Horváth István ügyvéd, volt bíró és Nikola Perušić újságíró vehetik át a Kisebbségek világnapja alkalmából szervezett ünnepségen, 2012. december 18-án, Szabadkán, a Magyar Ház földszinti tanácstermében.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek