Még több pénzt önthet a piacra a jegybank

A piaci konszenzus szerint a Fed ma kibővítheti az érvényben lévő QE3 program keretösszegét. Jelenleg 40 milliárd dollár értékben vásárolnak jelzálog-fedezetű eszközöket, amelyek a piacon többletforrásként jelennek meg. Emellett havonta 45 milliárd dollár értékben adnak el rövid lejáratú kötvényeket és vásárolnak hosszabb futamidejű állampapírokat, hogy a távolabbi horizonton is lefelé szorítsák a finanszírozási költségeket. Ez utóbbi program az Operation Twist fedőnévre hallgat és a tervek szerint most decemberben jár le.

A QE3 jövőre félgőzzel működne, a piaci szereplők ezért azt várják, hogy a jelzálog-fedezetű értékpapírok vásárlását 40 milliárd dollárról 80-85 milliárd dollárra emeli a Fed. Ez azért érdekes, mert az Operation Twisttel ellentétben ez új források piacra vezetését jelentené, ami dollárgyengülést eredményezne. Elképzelhető, hogy a Fed végül csak az Operation Twist meghosszabbítását jelenti be majd, ami kissé csalódást keltene az elmúlt napok fényében.

A kamatdöntés mi időnk szerint 18:30-kor válik publikussá, ezt követően 20:00-kor teszi közzé a Fed az új makroprognózisait. A Bernanke vezette sajtótájékoztató pedig 20:15-kor kezdődik.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek