Olmert nem indul a választásokon

Ehud Olmert volt izraeli kormányfő hetekig tartó mérlegelés után úgy döntött csütörtökön, hogy nem indul Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen a januári választásokon.

A politikai centrumot képviselő Olmert azóta lebegtette politikusi visszatérését, amióta októberben Netanjahu meghirdette az előre hozott választásokat a jövő évi költségvetés elfogadásának nehézségei miatt. Izraelben csütörtök éjjel volt a pártlisták leadásának határideje, s Olmert nem szerepel a Kadima párt képviselőjelöltjei között, ahol Saul Mofázé az első hely.

A 67 éves politikus 2008 őszén korrupciós vádak miatt távozni kényszerült a miniszterelnöki székből, de a bírósági eljárások idén tisztázták szinte minden vádpont alól. Olmert intenzív béketárgyalásokat folytatott a Palesztin Hatóság vezetőivel, izraeli médiaértesülések szerint késznek mutatkozott komoly engedményekre, s kormányzásának vége felé a felek közel jártak a megállapodáshoz.

A közvélemény-kutatások szerint a választások esélyese a jobboldali Netanjahu, akire az elmúlt héten súlyos nemzetközi nyomás nehezedett, miután kormánya újabb építkezések terveit jelentette be az 1967-ben megszállt Ciszjordániában és Kelet- Jeruzsálemben, a jövendő palesztin állam területén.

Az izraeli szakértők véleménye megoszlik arról, hogy Olmert indulása segítette volna-e a több pártra szakadt balközép ellenzék egyesítését, vagy éppenséggel tovább fokozta volna annak megosztottságát. Izraelben január 22-én lesznek az előre hozott választások, amelyen csak pártok országos listáira szavaznak, 2 százalékos bejutási küszöbbel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek