Ellenzéki bojkott mellett zajlott a kuvaiti választás

A kormány politikai erőfölénybe került az idei második parlamenti választás szombat esti lezárulása után, az ellenzék azonban sikeresnek tekinti azt a bojkottot, ami negatív rekordot jelentő, mindössze negyven százalékos részvételt eredményezett. Hatékonyabbá válhat a parlament döntéshozatala, ugyanakkor félő, hogy a kuvaiti társadalom még inkább a demonstráció eszközét fogja választani jogainak érvényesítéséért, mivel képviseletét elveszítette a nemzetgyűlésben.

A kuvaiti kormány most már minden tervezetet megvalósíthat, vélekedett Shafeeq Ghabra politikatudományi professzor a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva az eredmények közzététele után, mivel az ötven megválasztott képviselő a kabinet erős bázisát jelenti. A probléma ugyanakkor az, hogy az ellenzék szerint sikeresnek ítélt bojkott végeredményben kizárta a társadalom egy jelentős részét a döntéshozatali mechanizmusból. 

2006 óta a mostani az ötödik megválasztott parlament, amitől egy gördülékenyebb törvényalkotói mechanizmust várnak. Sheikh Mohammad al-Mubarak Al Sabah információs miniszter úgy nyilatkozott, hogy ezennel egy olyan új fejezet veszi kezdetét a törvényhozó és végrehajtó hatalom együttműködésének történetében, amely országa és népe előnyére fog válni. Ahmed al-Saadoun ellenzéki politikus viszont alkotmányellenesnek nevezte a választást. Az ellenzéki Népi Bizottság a Választás Bojkottálásáért a hat héttel ezelőtti választási törvény módosítása után döntött úgy, hogy a parlamenti választás bojkottját választja fegyveréül, ami tulajdonképpen sikeresen megvalósult, így viszont olyan csoportok maradtak képviselet nélkül, amelyek eddig politikai erőpontot jelentettek. A bizottság szerint az új parlament nem reprezentatív és nem is legitim.

Az ellenzék, amely iszlamistákból, törzsi vezetőkből, liberális és baloldali politikusokból tevődik össze, a februári választáson a nemzetgyűlés helyeinek kétharmadát megszerezte, most azonban a bojkott eredményeképpen jelentős többségük nem vesz részt ezentúl a törvényhozásban. 

Különböző források szerint 15-17 síita, három nő és mindössze négy szunnita politikus került az ötven fő közé, akiknek többsége most először lett parlamenti képviselő. A síita Khaled al-Shatti, aki a nagyjából négyszázezer fős, az állampolgárok harminc százalékát alkotó síita lakosságot fogja képviselni, az új parlament által stabilitásra, fejlődésre és hatékonyabb problémakezelésre számít. Faisal al-Muslim volt képviselő azonban azt nyilatkozta, hogy alkotmányos keretek között az ellenzék tovább fogja folytatni a békés tüntetést, amellyel céljuk az új parlament megbuktatása. 

Éva Ádám

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »