Szlovákia az 5. legkorruptabb uniós állam

A szlovák kormány elpazarolta a Gorilla-ügy korrupcióellenes potenciálját – állapította meg legutóbbi jelentésében a Transparency International Slovensko (TIS).

A Transparency International (TI) listája szerint Szlovákia az Európai Unió ötödik legkorruptabb tagországa. Csak Románia, Olaszország, Bulgária és Görögország végzett mögötte. Összesítésben Szlovákia a lista első felében helyezkedik el, a felmérésben szereplő 176 ország közül a 62. helyen. A szlovákiai viszonyokról részletes beszámolót közöl a Transparency International Slovensko (TIS).

A lista szerint, amely a vállalkozók és szakértők 2011-ben és 2012 elején megfogalmazott véleményét tükrözi, a V4 országai közül Lengyelország (41. hely) teljesített legjobban, majd Magyarország (46.) és Csehország (54.) következik – állítja a TIS. A legkorrumpáltabb országok: Afganisztán, Észak-Korea és Szomália. A „legtisztábbak” Új-Zéland, Dánia és Finnország.

A Transparency International Slovensko jelentésben azt is megemlíti, hogy a márciusi előrehozott választások egyik fő témája a korrupció elleni harc volt. Az év elején a politika és a vállalkozói szféra összefonódásával kapcsolatos hírek miatt vonultak utcára az emberek. „Robert Fico kormánya nem teljesítette az emberek erős korrupcióellenes elvárásait” – állapítja meg a TIS. A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy az állami vállalatok vezetőit továbbra is a pártokhoz közel álló személyek közül választják ki. Emellett a parlamenti pártok továbbra sem teljesítették ígéretüket, miszerint átalakítják a politikai pártok finanszírozási rendszerét.

A szakemberek szerint a közbeszerzési törvény tervezett módosítása betöm bizonyos joghézagokat, ezzel párhuzamosan ugyanakkor újabbakat nyit. Példaként a gyakran emlegetett stratégiai beszerzéseket említi a TIS.

A kormányzó többség eddigi lépései a korrupció elleni harc területén kétkedést és pesszimizmust váltottak ki azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia a következő években jobb helyezést érhet el a listán – áll a Transparency International jelentésében. 

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek