Friss hírek

Kétnyelvű vasúti feliratok – keresik a lehetőségeket

A kétnyelvű vasúti feliratok ügyében létrejött munkacsoport keresi a feliratok elhelyezésének módját – tájékoztatott Martin Kóňa, a szlovák közlekedésügyi minisztérium szóvivője.

A munkacsoport a kisebbségügyi kormánybiztos, a szakminisztérium és az államvasutak képviselőiből áll. Olyan megoldást kell találniuk, amelynek köszönhetően érvényesülnek a kisebbséginyelv-használati törvényben foglalt jogok, de nem sérül a pályatestekről szóló törvény. A minisztérium szerint két lehetséges megoldás van. Az egyik értelmében az állomások területén vagy az állomáshoz közeli valamelyik telken olyan helyet kell találni, ahová a táblák kerülhetnek: felül lenne az állomásnév államnyelven, alatta pedig ugyanaz az adott kisebbség nyelvén – ugyanolyan vagy kisebb betűkkel. A táblák elhelyezésével kapcsolatos kiadásokat a helyi önkormányzatok állnák.  A másik lehetőség az, hogy a kisebbségi nyelvű állomásnév az állomásépületben lenne feltüntetve közleményként.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »