Nyugodtan telt a tűzszünet első napja

Szerda este helyi idő szerint este nyolckor életbe lépett a tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet kormányzó Hamász között. A Védelem Oszlopa elnevezésű hadművelet egy hete alatt  több mint százötven palesztin és öt izraeli vesztette életét, az anyagi károk hatalmasak.

Szerdán este helyi idő szerint este nyolc órakor életbe lépett a tűzszüneti megállapodás Izrael Állam és a Gázai övezetet kormányzó Hamász között. Az egyiptomi közvetítéssel létrejövő egyezmény pontos részletei még tisztázatlanok (például a Gázai övezet blokádját tekintve), az viszont biztosnak tűnik az első nap távlatából, hogy mindkét fél törekszik arra, hogy ne újuljon ki az erőszakhullám.

A tűzszünet bejelentése után az elmúlt egy hét akcióit mindkét fél sikeresnek tekinti és mind Izrael, mind pedig a Hamász vezetése győztes „csatáról” nyilatkozik. A palesztin utcákon tömegek ünnepelték a hadműveletek befejeztét, Izraelben is nyugodtabb lett a hangulat a hadművelet befejeztével és a behívott tartalékosok hazaengedésével.

A Védelem Oszlopai (héberül Felhőoszlop ) elnevezésű hadművelet november 14-től 21-éig tartott, Izraeli oldalon öt, palesztin oldalon körülbelül százötven halálos áldozatot követelt, akiknek jelentős része civil. A sebesültek száma magas, Izraelben kétszáz fölötti a szám, míg a Gázai övezetben meghaladja ezret is.

A hadművelet költségei és az anyagi károk is jelentősek. Az izraeli hadsereg 75 ezer katonát mozgósított az elmúlt egy hétben, akik felkészülve várták a szárazföldi hadműveletet engedélyező parancsot, erre azonban nem került sor. A harcoló felek szerda este még a tűzszünet beállta előtti egy percben is lőtték egymást, azonban nyolc óra után elhallgattak fegyverek. Most csend van, azonban senki sem tudja, hogy csak pár napig vagy ismét négy évig hallgatnak a fegyverek.

Végh Roland

Friss hírek