Egyre súlyosabb az évszázad építészének állapota

Az O Globo értesülései szerint, a nemzetközileg elismert 104 éves brazil építészhíresség, Oscar Niemeyer november eleje óta fekszik a Rio de Janeiro elit negyedében – a Zona Sulban – található „Samaritano” nevű kórházban, állapota pedig azóta is folyamatosan romlik. A hétfő este nyilvánosságra hozott kórházi jelentés szerint Niemeyer veseelégtelenségben szenved, amit emésztőszervi vérzések is súlyosbítanak.

A Correio Brasiliense közli, hogy a pénteki első esetet követően négy nap elteltével már a második emésztőszervi vérzés érte, ezért az építészt jelenleg intenzív osztályon tartják megfigyelésen. A betegért felelős orvos, Dr. Fernando Gjorup, a családdal tartott megbeszélését követően hétfő este megkezdte a művesekezelést. Elmondása szerint nem kizárható a javulás lehetősége, ezért nem állítható, hogy az intenzív osztályon tartása végleges.

A Globo említést tesz róla, hogy ebben az évben nem ez az első alkalom, hogy az építész kórházi ellátásra szorul. Májusban ugyanebben a kórházban töltött el 16 napot kiszáradás és tüdőgyulladás kapcsán, ekkor szintén feküdt az intenzív osztályon, de később kiengedték. 2011 áprilisában pedig 12 napot töltött kórházban, akkor egy húgyúti fertőzés támadta meg. Többször volt már alávetve műtéteknek is, 2009-ben vesekő-, majd egy béltumor- eltávolítását végeztek nála.

A sokak által „az évszázad építészének” tartott világhírű építész december 15-én ünnepli 105. születésnapját.

Melegh-Rocha Huba (Brazília / Rio de Janeiro)

Friss hírek