McCain Bill Clintont javasolja közel-keleti béketárgyalónak

John McCain szenátor vasárnap a CBS-nek adott interjújában elmondta, hogy szerinte az egykori elnöknek, Bill Clintonnak kellene újból megpróbálkoznia azzal, hogy békét kovácsoljon az izraeliek és a palesztinok között – írja a CNN.com. „Olyasvalakire van szükségünk, akinek elég nagy tekintélye és befolyása van ahhoz, hogy közvetítőként egy asztalhoz ültesse a feleket” – nyilatkozta McCain.

„Úgy gondolom, az Amerikai Egyesült Államoknak a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia az izraeli-palesztin konfliktus megoldására.” – mondta el a republikánus politikus. Barack Obama elnök szerint pedig az „Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izrael önvédelemhez való jogát, amikor civileket veszélyeztető rakéták csapódnak be az emberek otthonaiba és munkahelyeire.”

A volt elnök több okból is a legalkalmasabb jelölt lehet erre a feladatra. Clintonnak egyrészt gyakorlati tapasztalatai vannak a kérdésben, hiszen ő vezette az 1993-as oslói tárgyalásokat, 2000-ben pedig Camp Davidben hívta össze Izrael és a Palesztin Hatóság vezetőit. Másrészt pedig McCain nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a republikánusok számára is elfogadható lenne Bill Clinton, mint békekövet.

Pintér Melinda

Friss hírek