John Kerry védelmi miniszter lehet

Obama fontolóra vette, hogy John Kerry szenátort kérje fel a védelmi miniszteri posztra – írja a Washington Post. Az elnök teljes nemzetbiztonsági csapatának átszervezésére készül: nem csak a CIA nemrégiben távozott vezérigazgatója, David Petraeus végleges helyettesítését kell megoldania, de a külügyminiszteri székbe is új szereplőt keres.

Kerry egyelőre nem kívánt válaszolni a hírekre, szóvivője is csak annyit közölt, hogy jelenleg csak szenátori munkájára és a Külügyi Bizottságban betöltött feladataira koncentrál. A szenátor nem csupán vietnámi veterán volta miatt lenne alkalmas a posztra, hanem azért is, mert hatalmas tapasztalata van a diplomácia területén; ráadásul az amerikai költségvetést fenyegető válság megoldásában is nagy segítség lehet. Kerry távozása az Egyesült Államok törvényhozásából csupán azért merülhetett fel, mert a demokraták – szűken ugyan, de – megtartották fölényüket a Szenátusban.

John Kerry nem az egyetlen, akit a kormány átalakításáról szóló pletykákban szóba hoztak. A jövőre megüresedő külügyminiszteri posztra Susan Rice, az Egyesült Államok jelenlegi ENSZ-nagykövete, Obama egyik bizalmasa a legesélyesebb. A CIA váratlanul megüresedő igazgatói székének legfőbb várományosa pedig John Brennan, aki jelenleg Obama vezető terrorizmusellenes tanácsadója.

Pintér Melinda

Friss hírek