Merkel megvédte Portugáliát

Angela Merkel hétfőn villámlátogatást tett a portugál fővárosban, hogy politikai és gazdasági ügyekben egyeztessen a kormánnyal. A német kancellár a vizit során a Portugáliát mélyen érintő euroválságról és a szükséges lépésekről is tárgyalt a vezetőséggel, miközben az utcán összegyűlt dühös tömeg a nevét skandálta.

A portugál miniszterelnök, Pedro Passos Coelho szerint országa jó úton jár, képes lesz eleget tenni az EU által meghatározott mentőreformoknak. „A megszorító intézkedéseket gyorsabban és intenzívebben tudjuk megvalósítani, mint azt korábban gondolni lehetett” – nyilatkozta a Merkellel folytatott megbeszélés után Coelho kormányfő. Mint mondta, Portugália legfőbb célja az, hogy pozitív benyomást keltsen a pénzpiacokon, valamint 2014-ig sikeresen befejezze az előirányzott reformprogramot. A német vállalatokhoz intézett szavaiban befektetésre ösztönözte azokat portugál földön.

Angela Merkel dicsérően szólt a portugálok eddig elért eredményeiről. „Érezni azt az elszántságot, amely által az ország meg akar birkózni a mostani helyzettel” – mondta a kancellár. Merkel ezzel arra is utalt, hogy a lakosságot sújtó megszorítások nehéz időszak elé állítják az embereket. 

„Merkel! Nem, nem! Tűnj innen!”

Az athéni látogatáshoz hasonlóan a portugálok sem várták Merkelt tárt karokkal. Még a hétfőt megelőző napokban civil csoportok és szakszervezetek egyaránt tüntetést szerveztek a közösségi oldalakon. A legtöbben Lisszabonban gyűltek össze, de sajtóértesülések szerint országszerte közel 1000 ember tüntetett Merkel, az EU, a kormány és a válság ellen.

Hogy mennyire elkeseredett a portugál nép, jól mutatja, hogy még egy madeirai városban, Funchalban is tiltakozott pár ember a német konzulátus előtt. Az elnöki palota épülete körül közel 50-100 tüntető jelent meg, míg Merkel a portugál államfővel, Anibal Cavao Silvaval tárgyalt. Bár nagy volt a rendőri készenlét, a bekiabálásokat ők sem tudták megakadályozni. „Merkel a dél-európai országok ellen kampányol” – mondta Armenio Carlos, a CGTP főtitkára. 

Felemás siker a megbeszélésen

A tavalyi évben Portugália 78 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a trojkától (Európai Unió, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap). Ennek fejében ígéretet tett arra, hogy 2014-ig az EU elveinek megfelelően rendezi az államháztartás helyzetét.

Bár Merkel a hétfői látogatásán védelmébe vette a portugál vezetést, és kifejezte elismerését az eddigi reformokat illetően, Portugália helyzete nem nevezhető rózsásnak. Hivatalos becslések szerint 2012 végére az ország gazdasága minimum három százalékkal csökken, a munkanélküliség pedig már most nyugat-európai csúcsot döntött, 15,9 százalékon áll. 

Merkel azt hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy minden európai országnak törekednie kell versenyképességének növelésére. Elismerte, hogy ez az út nehéz és időigényes lesz, amelyen Németországnak, mint export nagyhatalomnak is végig kell mennie. „Alapvető érdekünk, hogy a többi uniós államnak is jól menjen a sora” – mondta a kancellár. Szerinte a válság egyik leggyorsabb megoldása az lenne, ha a 2014-2020-as EU-költségvetésről rövid időn belül döntés születne. „Minél előbb szembesülnek az országokkal azzal, hogy milyen eszközök állnak majd a rendelkezésükre, annál jobban nő majd a befektetők bizalma az adott állam iránt” – jelentette ki Merkel. 

A német-portugál gazdasági kapcsolatok állása

A hat órás látogatás során a német kancellárnak lehetősége volt portugál és Portugáliában működő német cégek vezetőivel tárgyalni. Az egyeztetések során kiderült, a mediterrán ország  legfőbb célja, hogy még több német befektetőt vonzzon a területére. „A gazdasági kapcsolatokat tovább kell fejleszteni” – mondta Paulo Portas külügyminiszter még a találkozó előtt.

A CIP (Confederacao Empresarial de Portugal, magyarul Portugál Iparszövetség) elnökhelyettese, Joao Gomes Esteves azt kifogásolta, hogy a két ország között zajló kereskedelem jelentősen veszített lendületéből, ezért arra kell törekedni, hogy ez a tendencia megforduljon. Alvaro Santos Pereira gazdasági miniszter osztotta Esteves meglátását, a politikus szerint az országnak az exportra kell nagy hangsúlyt fektetnie, mivel azzal tartósan erősíthető lenne a gazdaság.

Szabó Boglárka

Friss hírek