Megtiltották az alkalmazottaknak, hogy magyarul beszéljenek?

Sajtóértesülések szerint megtiltotta alkalmazottainak a magyar nyelv használatát a dunaszerdahelyi Thermalpark termál- és strandfürdő éttermének közelmúltban kinevezett vezetője.

A hírt hivatalos forrásokból nem erősítették meg, az Új Szó értesülései szerint az ügyben vizsgálat nem indult. A parameter.sk értesülései szerint a Zólyomból származó étteremvezető azt követően tiltotta meg a fürdőben üzemelő étterem alkalmazottainak a magyar nyelv használatát, miután egy nyitrai vendég drótposta-üzenetben sérelmezte, hogy a pincérek magyarul beszéltek egymással. A hírportál megszólaltatta Garay Lászlót, a fürdőt üzemeltető, városi tulajdonú Thermalpark DS részvénytársaság elnökségi tagját, aki úgy nyilatkozott: a teljes igazságot nehéz kideríteni. „A hölgy elismerte, hogy megtiltotta a magyar nyelvű kommunikációt. Arra hivatkozott, egy nyitrai vendég e-mail üzenetben háborgott azon, hogy a pincérek magyarul beszéltek egymással. Egyrészt ezért, másrészt azért tiltotta meg, hogy magyarul társalogjon a személyzet, mert azt gondolta, őt beszélik ki” – olvasható a Paraméteren.  Az ügyben Dakó Sándor (Híd) városi képviselő a helyszínen informálódott; mint azt Facebook-profilján közétette, s az Új Szónak is megerősítette, az étteremvezetőt az igazgató utasította, hogy „beszélje meg ezt az alkalmazottakkal”. Ezek egyike elmondta, hogy valóban „ezt kérte tőlük, majd a főnöknő hozzátette: nem úgy értette, hogy egymás közt ne beszeljenek magyarul, hanem azokkal a vendégekkel ne, akik nem beszélik a magyart”. Dakó szerint provokációról van szó, s a fürdő vezetésének ehhez mérten, elsősorban profin kellene kezelnie az ügyet.  Somogyi Gábor, a fürdő júniusban megválasztott igazgatója a fent idézett hírportálnak úgy nyilatkozott: „a magyar nyelvhasználat betiltása mindössze rémhír, amely gyorsan szétterjedt az emberek között”.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »