Putyin és Peresz a befagyott konfliktusok rendezéséért

Rendezni kell a régóta fennálló konfliktusokat, elsősorban az arab-izraeli szembenállást – jelentette ki az Vlagyimir Putyin, miután Simon Peresz izraeli elnökkel tárgyalt csütörtökön.

Az orosz államfő hozzátette, hogy az arab-izraeli konfliktusból kivezető egyetlen út a párbeszéd mielőbbi felújítása.

A politikus elégedetten nyilatkozott az orosz-izraeli kapcsolatokról, a tárgyalásokat pedig tartalmasnak és hasznosnak minősítette, de részleteket nem közölt.

Az izraeli államfő a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón kifejtette: békét szeretnének a palesztinokkal, és ebben Oroszország fontos szerepet játszhat, csakúgy mint a szíriai rendezésben. „Önök megállíthatják a vérontást” – mondta Putyinhoz fordulva Simon Peresz. Az izraeli elnök a szíriai konfliktussal kapcsolatban a Kommerszant című orosz napilapnak korábban adott interjújában hangsúlyozta, hogy csakis az Arab Liga beavatkozását tartja elképzelhetőnek.

A Nobel-békedíjas politikus szerint a világ sorsáért az orosz államfő és az Egyesült Államok elnöke viseli a felelősséget.

Külön hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet játszott Oroszország a második világháborúban a náci Németország legyőzésében.

Az orosz államfő hozzáfűzte, Izraelben nemrég avatták fel a Vörös Hadsereg katonáinak állított emlékművet.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem felejti el a zsidó áldozatokat, és nem felejti el a holokausztot. Hozzátette, hogy a Moszkvában Simon Peresz látogatása alkalmából megnyitott új oroszországi zsidó múzeum és toleranciaközpont „újabb jelentős hozzájárulás az idegengyűlölet és a nacionalizmus elleni küzdelemhez”.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »