Új rendelet – nem lesz kötelező a kétnyelvűség

A szlovákiai Nagykapos település önkormányzatának e heti ülésén kerül a képviselők elé a városban működő üzletek és szolgáltatási egységek nyitvatartási idejét szabályozó új helyi érvényű rendelet.

A tervezet készítői eredetileg azt szerették volna elérni, hogy az újonnan nyitó boltokra már kétnyelvű feliratokat függesszenek ki. Ifj. Gyimesi György, a Nagykaposi Városi Hivatal vezetője az Új Szónak elmondta, az új rendelet kiadására azért van szükség, mert a nyitvatartási időt szabályozó korábbi dokumentum – melyet a 2000-es évek közepén fogadtak el – több pontban is alkotmányellenes volt, ugyanis olyan kötelezettségek betartását is számon kérte a vállalkozóktól, melyek előírására a városnak nem volt jogosultsága. 2010-ben aztán a képviselők hatályon kívül helyezték az ominózus rendeletet, ám egy adminisztratív hiba folytán helyette új szabályozást fogadtak el. Az elmúlt időszakban pótolták a hiányosságot, és a héten a képviselő-testület elé terjesztik a nyitva tartást szabályozó városi rendeletet. A dokumentum készítői eredetileg szerettek volna a kétnyelvűségre vonatkozó különböző kötelezettségeket is belefoglalni az új helyi érvényű rendeletbe, ám a hivatalvezető tájékoztatása szerint a jelenlegi jogszabályok értelmében erre az önkormányzatnak nincs törvényes lehetősége. A boltok és a szolgáltatási egységek tulajdonosait ezért csak írásban fogják informálni arról, hogy lehetőségük van magyar nyelvű tájékoztató feliratok elhelyezésére, és az érintetteket arra kérik, vegyék figyelembe a település lakosságának közel 60 százalékát kitevő magyar nemzetiségű polgárok igényeit és elvarásait. Nagykapos önkormányzata egyébként már a múlt évi utolsó tanácskozásán olyan határozatot fogadott el, mellyel a városban működő szervezeteket, intézményeket és vállalkozásokat a kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó 184/1999-es számú törvény előírásainak következetes betartására szólította fel. A minimális többséggel elfogadott határozat a városi intézmények számára előírja a kétnyelvűséget, a településen működő különböző intézményeket és vállalkozásokat a fent említett törvény intézkedéseinek betartására szólítja fel, s ugyanakkor arra is kéri a nagykaposi üzletek tulajdonosait, hogy az egyes kereskedelmi egységek megnevezését és az azokban nyújtandó szolgáltatások leírását ezután magyarul is tüntessék fel. A Nagykaposi Városi Hivatalban már a határozat elfogadását követő hetekben is úgy tájékoztattak, hogy a településen működő vállalkozásokat nem kötelezhetik arra, hogy működésük során használják a magyar nyelvet is.

Nagykaposon az elmúlt évben kihelyezett utcanévtáblák kétnyelvűek, a rendszeresen megjelenő városi újság magyar és szlovák nyelvű cikkeket tartalmaz, és a település honlapjának szlovák, illetve magyar verziója is elérhető. A városban járva azonban jó néhány olyan boltot és kereskedelmi egységet lehet találni, mely a cégtábláján kizárólag szlovák nyelven kínálja a szolgáltatásait.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »