Nem hívják vissza a kisebbségügyi kormánybiztost

Egyelőre törli a Híd a kisebbségügyi kormánybiztos posztjáról való lemondás lehetőségét, mivel ígéretet kapott Robert Fico miniszterelnöktől a biztos által felügyelt kulturális támogatások e hónapban történő kifizetésére.

A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi biztosának hivatalban maradása a napokban vált kérdésessé, azt követően, hogy több tucat felvidéki magyar kulturális szervezet lehetetlenedett el a kisebbségi kultúrára szánt állami támogatások késése miatt.

A kisebbségi kultúrára szánt pályázatok folyósításában példátlan, több hónapos csúszás következett be az idén Szlovákiában. A több mint 1350 sikeres pályázat csaknem felének az esetében késik a kifizetés, közel 30 százalékukat pedig még alá sem írták. A késedelmek miatt pályázatok kivitelezései hiúsultak meg, s több százezer, a kisebbségi kultúrára szánt euró kifizetése került veszélybe. A. Nagy László a késedelemért a kormányhivatalt hibáztatja, mivel szerinte az lassan ellenőrzi a pályázatokat, a kormányhivatal viszont arra mutatott rá, hogy csak szeptemberben kapták meg a kormánybiztostól a pályázatokat érintő ajánlásokat.

A kialakult helyzettel kapcsolatban Bugár Béla, a kisebbségügyi kormánybiztost jelölő Most-Híd párt elnöke hétfőn az Új Szó szlovákiai magyar napilapnak nyilatkozva kilátásba helyezte: ha nem rendeződik a helyzet, lemondanának a Robert Fico kormánya által felajánlott posztról.

A kialakult helyzetről kedden Robert Fico kormányfővel egyeztetett a Most-Híd elnöke, aki ígéretet kapott arra, hogy felgyorsítják a támogatások kifizetésének folyamatát, a pénzeket november végéig megkaphatnák a sikeres pályázók.

A találkozó kapcsán Bugár Béla az MTI-nek azt mondta: néhány témát sikerült tisztázniuk, de egy újabb tárgyalás van kilátásban, ahol a biztos hatásköreit szeretnék pontosítani. A szlovák-magyar párt politikusa szerint az egyeztetést követően „nincs napirenden” a biztos posztjának kilátásba helyezett visszaadása. „Ez nem azt jelenti, hogy ha nincs végleges megegyezés, akkor nem lépünk” – tette hozzá.

Berényi József a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a felvidéki magyaroknak semmilyen eredményt sem hozott Bugár Béla újabb „színjátéka” Robert Ficóval, hiszen egyszerűen csak a kormányhivatalnak adtak haladékot, és közben a támogatások késése miatt magyar kulturális szervezetek tucatjai kerültek a csőd szélére. Hozzátette: a kulturális támogatások ügye csak az egyik, amelyben szerinte a Most-Híd kormánybiztosa kudarcot vallott, mivel nem ért el semmit sem a Selye János Egyetem (SJE) várható leminősítésének ügyében, sem pedig az úgynevezett vasúti kétnyelvűség megvalósításának terén. Ugyanez vonatkozik a kisebbségi nyelvhasználati törvényből eredő jogok érvényesítésére – mondta Berényi József.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »