Szabálytalanságok miatt leállítottak két dél-koreai atomreaktort

Dél-Koreában leállítottak két atomreaktort, miután kiderült, hogy több mint 5000 alkatrésznek szabálytalanok a papírjai – jelentette a BBC. A gazdasági miniszter szerint ezek nem létfontosságú alkatrészek és nem is jelentenek veszélyt az erőművek működésére. Az alkatrészek között kapcsolók, ventillátorok és biztosítékok vannak, amelyek bármely más létesítménybe beépíthetők lettek volna, atomerőművekbe azonban a tanúsítványok hiányában nem.

A szabálytalan alkatrészek miatt át kell vizsgálni a Dél-Korea délnyugati részén fekvő jonggvangi erőművet, amelynek két blokkjába túlnyomó többségüket beépítették. Az erőmű időleges leállítása a gazdasági miniszter szerint példátlan áramkimaradásokat okozhat a következő hónapokban. A kényszerszünetre ugyanakkor csak a biztonság kedvéért kerítenek sort, valódi veszély nem fenyeget. Az alkatrészek nyolc beszállítótól származnak, és 2003 óta folyt a beszerzésük, összértékük mintegy 820 millió won (165 millió forint).

Dél-Koreának összesen 23 atomerőműve van, amelyek az ország áramellátásának 35%-át fedezik, és amelyekben az elmúlt hónapokban többször is üzemzavart észleltek

Tóth Á. Ambrus

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »