Különleges megfigyelés alá helyezik a fukusimai erőművet

Különleges felügyeletet megkövetelő létesítménynek minősítette a tavaly márciusban balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet a nemrég felállított japán atomenergiai szabályozó hatóság szerdán, miközben az erőművet birtokló TEPCO vállalat állami segítséget kért a becslései szerint tízezer milliárd jenbe (csaknem 100 milliárd euróba) kerülő sugármentesítéshez.

A cég korábban ötezer milliárd jenre taksálta az atombaleset következtében keletkezett kár helyreállításának költségét, szerdán közzétett jelenése szerint azonban a teljes sugármentesítés ennek kétszeresébe kerülhet.

Japán sajtóértesülések szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő cég – Ázsia legnagyobb magánkézben lévő közszolgáltatója – a kormányzat segítségét kérte a  sugármentesítés finanszírozásához, mivel önmaga nem tudja kitermelni a szükséges pénzt.

A TEPCO az idei üzleti év első felében 299 milliárd jenes veszteséget szenvedett el, részben a fukusimai munka költségei, részben pedig amiatt, hogy további atomerőműveinek leállítása következtében jelentősen megemelkedtek költségei. A mintegy 45 millió embert árammal ellátó vállalat ugyanis fosszilis energiahordozók importjával volt kénytelen helyettesíteni kiesett nukleáris kapacitásait.

Tavasszal a japán állam ezermilliárd jenes tőkeinjekcióért cserébe 50,11 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, hogy megmentse a csődtől.

A cég azt reméli, hogy erőműveinek újraindításával jövő tavaszra újra nyereségessé válhat. Ez azonban az atomenergia-ellenes japán közhangulat és az új atomenergiai szabályozó testület szigora miatt egyelőre kétséges. Jelenleg mindössze két atomreaktor üzemel Japánban az 50 működőképes egységből.

A TEPCO júliusban 8,47 százalékos energiaár-emeléssel próbálta enyhíteni veszteségeit, és a cég szerint külső segítség nélkül további hasonló lépésekre lesz szükség. Ugyanakkor a további áremeléseket a közvélemény és a kormány is elutasítja.

Ezzel párhuzamosan a japán atomenergiai szabályozó hatóság szerdán újabb követelményeket támasztott a céggel szemben a Fukusima-1 erőmű biztonságos – vélhetően évtizedekig tartó – leszerelésére vonatkozóan. A cégnek december 7-én kell jelentést tennie a hatóság előtt, amely az erőmű különleges felügyeletet megkövetelő létesítménnyé nyilvánításával a jövőben aktívabb szerepet akar játszani a fukusimai helyzet ellenőrzésében és irányításában.

mti

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »