Szomália az újságírók rémálma

Hétfőn fegyveresek otthona közelében lelőtték Warsame Shire Awale szomáliai médiaszemélyiséget, aki a kórházba szállítást követően életét vesztette, írja az al Jazeera. A Kulmiye rádió 61 éves munkatársa, aki drámaproducerként és komikusként is dolgozott, korábban a szomáliai nemzeti hadsereg zenekarának is tagja volt. Awale műsoraiban számos alkalommal tette az al-Shabaab iszlamista milíciát nevetség tárgyává, amellyel a szélsőségesek ellenszenvét nagy valószínűséggel sikerült kivívnia. Ali Mohamed Hussein, az al-Shabaab egy idősebb tagja azonban tagadta, hogy nekik bármi közük lenne a gyilkossághoz. Szerinte a hadsereg a felelős a történtekért, melynek tagjai „embereket ölnek a telefonjaikért és egyéb kis értékű dolgaikért.”

A médiaszereplők elleni gyilkosságok megszaporodtak az országban az utóbbi időben, hiszen ez az eset idén már a tizennyolcadik volt a sorban. Legutóbb augusztusban ölték meg a Kulmiye rádió egy másik munkatársát, Abdi Jeylani Malaq Marshalét. Awale műsoraiban szintén előszeretettel figurázta ki az al-Shabaabot, illetve mutatta be, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak, akik a milícia által ellenőrzött területeken élnek. Emellett verseiben arra szólította fel a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a rendőrség, illetve az ENSZ által támogatott kormány kötelékéhez.

Az országban idén meggyilkolt 18 újságíró, rádiós, illetve egyéb médiaszereplő közül az al-Shabaab tíz ember megöléséért vállalta a felelősséget, közülük egyet lefejeztek. Az ENSZ emberjogi ügynöksége is aggodalmát fejezte ki az eset kapcsán, megemlítve, hogy a világon jelenleg csak Szíriában rosszabb a helyzet. A Reporters Without Borders megfigyelő szervezet is megjegyezte, hogy az idei a leghalálosabb év az országban az újságírók számára.

Bognár Bálint

Friss hírek