A fehér férfiak nem szeretik Obamát?

Az utóbbi hetekben a kampány mintha csak az egyik nemről szólna. Mind Obama, mind Romney a nők előtt akar imponálni, illetve előttük kívánja lejáratni ellenfelét.

A CBS News tudósításában a totális nő-orientáltságnak bizonyítékaként hozza fel a jelöltek vádaskodását az elmúlt hetekben. Obama republikánus ellenfelét a születésszabályozási eljárások anyagi támogatásának megvágásával vádolta, mire Romney arra hívta fel a figyelmet, hogy az Obama-kormány alatt több nő életszínvonala került a szegénységi szint alá. Ennek oka nem más, mint hogy a kutatások szerint a nők sokkal inkább határozatlanabb szavazóknak számítanak, mint a férfiak. Az utolsó pillanatokban is meggyőzhetők. Így a csatatér államokban hatalmas jelentőséggel bír, hogy ki tudja megszólítani a vacilláló nők többségét. Kolorádóval kapcsolatban például nyílt titok, hogy az államot az a jelölt kasszírozhatja be, aki a denveri külvárosi nők szavazatait is megszerzi. 

Sokan azt hihetnénk, hogy a férfiak el is felejthetők a versenyben, azonban nem így van, 2008-ban is a szavaztok 48%-át férfiak adták, tovább részletezve, a szavazók több mint egyharmadát (pontosan 36%-át) pedig a fehér férfiak alkották. Igaz jelentőségük csökken, hiszen az etnikai számarányokat tekintve a hispanó, ázsiai és fekete szavazók száma nagy arányban nő, míg a fehéreké arányaiban csökken. Mindezek ellenére a fehér férfiak mai napig az Egyesült Államok legjelentősebb szavazói blokkja. Jelentőségét a csoportnak jól bizonyítja, hogy hiába kapná az elnök a kisebbségi szavazatok 80%-át, ha nem lenne képes a fehér férfiak körében 33% felett teljesíteni nem térhetne vissza a Fehér Házba. 

A Washington Post/ABC News által készített felmérés alapján Romney messze előzi Obamát a fehér férfiak körében, 65-32% arányában. Ez alapján az elnök rosszabbul áll a fehér férfiak körében, mint 2008-ban. A trendeket is érdemes figyelni, hisz a fehér férfiak folyamatosan pártolnak el Obamától és Romney egyre népszerűbb. Október közepén a fehér férfiak körében Romney gazdasági képességei 19 pontot értek el, mára már 35 pontot. Történetileg vizsgálva Obama 2008-as támogatottsága a fehér férfiak körében kimagaslóan nagy volt és meglepő egy demokrata jelölthez képest. Jimmy Carter óta nem látott arányokat ért el. George W. Bush is több mint 25%-kal több szavazatot kapott a fehér férfiak körében, mint demokrata ellenfelei. A csoportban elszenvedett veszteségek Obamát a legkényesebben a középnyugati csatatérállamokban, Ohioban, Wisconsinban és Iowában érintheti, ahol jelentős a fehér lakosság. „A fehér férfiak elpártolása a demokratáktól a gazdasági és szociális politika miatt következett be. A fehér férfiak – kiváltképp a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők – úgy érzik a demokrata párt szociális és gazdasági elvei nem őket, hanem a kisebbségieket, a nőket kívánja segíteni” próbálta magyarázni a jelenséget Will Marshall a Progressive Policy Institute elnöke.

Délen a helyzet azonban sokkal rosszabb. A diplomanélküli, bérből fizetésből élő, munkásosztálybeli fehér férfiak, míg 1996-ban még támogatták Bill Clintont, azóta egyértelműen elfordultak a demokratáktól. Ma már Romney 40 százalékponttal vezet a déli fehér munkás férfiak körében. A közép-nyugati, északi államokban az elnök viszont 8 százalékponttal vezet a fehér munkásosztálybeli férfiak körében. Obama viszonylagos népszerűsége az északi fehérek körében teszi lehetővé azt is például, hogy a nagy fehér többségű Pennsylvania demokrata és nem republikánus állam. A kép tehát igen összetett és messze nem lefutott még a verseny. A fehér szavazók pedig azzal sem vádolhatók egyértelműen, hogy a bőrszín alapján válogatnának a jelöltek között, hiszen sokkal mélyebb folyamatról van szó, a demokrata párt összességében vett elnépszerűtlenedéséről a fehérek körében. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek