Sikerült tisztázni a félreértéseket Újvidéken

Újratárgyalják a magyar tagozatos iskolák iskolaszékeinek valamint a 3 újvidéki kiemelt jelentőségű magyar kulturális intézmény igazgatóbizottságaival kapcsolatos felmentéseket és kinevezéseket.

Tegnap Újvidéken az újvidéki városi képviselő-testület elnökének kabinetjében megbeszélést folytatott dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke és Erdély Lenke, az MNT tagja, az újvidéki városi képviselő-testület képviselője Újvidék város vezetésével, amelyet dr. Siniša Sević, a városi képviselő-testület elnöke és dr. Đorđe Petrović, a káderbizottság elnöke képviselt.

A megbeszélésen sikerült tisztázni azokat a félreértéseket, amelyek eddig nehezítették az MNT és Újvidék város együttműködését. Megállapodtak abban, hogy a városi képviselő-testület ülésen megszületett döntéseket – amelyek az MNT egyetértése és véleményezése nélkül születtek – módosítják, annak érdekében, hogy ne legyen szükség bírósági jogérvényesítésre.

A megbeszélésen megállapodtak abban, hogy a városi képviselő-testület novemberi ülésén újratárgyalja a magyar tagozatos iskolák iskolaszékeinek valamint a 3 újvidéki kiemelt jelentőségű magyar kulturális intézmény igazgatóbizottságaival kapcsolatos felmentéseket és kinevezéseket. Ezek az Újvidéki Színház, a Levéltár és a Városi Múzeum.

A megbeszélésen az is elhangzott, hogy Újvidék város rövid határidőn belül hajlandó módosítani a felsorolt 3 intézmény alapító okiratát, hogy azokat a vajdasági magyarság számára kiemelt jelentőségű kulturális intézményekké nyilvánítsák, és az alapító okiratokba az MNT jogosítványai is bekerüljenek.

A felek egyetértettek abban, hogy nagyon fontos a folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció, amelyre a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni, valamint megállapították, hogy az MNT jogosítványainak érvényesítése nem pártpolitikai kérdés és azok tiszteletben tartása közös érdek, olvasható az MNT Közigazgatási Hivatalának közleményében.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »