Irakban is robbantottak az ünnep alatt

Eseménydúsan teltek a zarándoklatot lezáró négynapos ünnep, az Eid al-Adha eddigi napjai Bagdadban. Több autós robbantás mellett egy iráni síita zarándokokat szállító busz ellen is merényletet követtek el. Félő, hogy a szíriai konfliktus még inkább mélyiteni fogja a problémákat Irakban.

Szíriához hasonlóan Irakban sem telt eseménytelenül az Eid al-Adha ünnep, hiszen a hétvége folyamán több robbantás történt Bagdadban illetve Bagdad környékén is.

Szombaton több mint harminc ember halt meg, amikor autókba rejtett bombák robbantak Bagdad több pontján. 

Egy piac melletti robbantás hét ember, köztük három, játszótéren játszó gyermek életét követelte. Később egy iráni síitákat szállító busz ellen követtek el merényletet, amely egy bagdadi zarándokhely felé tartott. A detonáció hat halálos áldozattal járt. A rendőrség szerint a bombát már a robbanást megelőzően ráerősítették a buszra, majd azt, mintegy háromszáz méterre egy rendőrségi ellenőrzőponttól, aktiválták. A robbanást követően a busz irányíthatatlanná vált, majd átfordult az oldalára.

Egy síiták által lakott környék egyik étterme mellett is felrobbant egy bomba, legalább huszonhárom halálos áldozatot hagyva maga után. „Éppen gyümölcsöt adtam el, amikor egy hatalmas robbanás lepett meg bennünket az út másik oldaláról” – nyilatkozta Hasszan Falih Sami árus a Reutersnek. „Mindenütt vértócsákat, cipőket és ruhadarabokat látni.”

Vasárnap két robbantás történt egyszerre egy madaini piacnál, Bagdadtól húsz kilométerre délkeletre. A detonációban ketten vesztették életüket és öten sebesültek meg. Hivatalos nyilatkozatot eddig senki sem intézett a média felé, de nevüket elhallgató rendőrök, valamint egy közeli kórház orvosai megerősítették az eddig kiszivárgott információkat.

Az ünnepek előtt, kedden is történt robbantás Bagdad egyik síiták által lakott észak-nyugati városrészében, Sulában. A merénylet nyolc halálos áldozattal és huszonnyolc sebesüléssel járt.

Bár egy ideig enyhülni látszottak az erőszakos cselekmények Irakban, az al-Kaida iraki szárnya és szunnita iszlamisták továbbra is rendszeresen követnek el merényleteket síita célpontok ellen. Szeptemberben háromszázhatvanöten haltak meg Irakban különböző támadások során, így ez a hónap volt a legvéresebb az elmúlt két évben. 

Az amerikai csapatok tavaly decemberi kivonása óta minden hónapban történt legalább egy jelentős támadás, amelyet a lázadók követtek el. Iraki tisztviselők attól tartanak, hogy a szíriai válság Irak helyzetét is súlyosbíthatja.

Lorencsics Emese

Friss hírek