Kevés a jelentkező a kétnyelvű képzésre

Szlovák–magyar hivatali ügyvitelre képeznének hivatalnokokat a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetben, de kevés a jelentkező.

Az oktatók alkalmazkodnak a jelentkezők igényeihez, mondta a pozsonyi Új Szónak Sándor Anna. „Ha egy helyről vagy környékről többen jelentkeznek, az oktatók hajlandóak kiutazni” – mondta az intézetvezető.

A tavaly elfogadott, Rudolf Chmel (Híd) kisebbségi miniszterelnök-helyettes hivatalában kidolgozott kisebbségi nyelvhasználati törvény a legalább 20 százaléknyi kisebbségi lakossággal rendelkező településeken előírja a kétnyelvű tájékoztatást és kommunikációt. A kurzus célja, hogy a hivatalos érintkezésben a magyar nyelvet szóban és írásban is megfelelő színvonalon használni tudják.

A kisgéresi községi hivatalban az ajtók feliratain kívül a jegyzőkönyvek is kétnyelvűek. A szlovákiai magyarok lassan elfelejtik írásban használni anyanyelvüket, véli Furik Csaba polgármester. Szerinte ezt törvénnyel kellene biztosítani. Elismerte, náluk az önkormányzat néha törvényt sért azzal, hogy csak magyarul hirdetnek. „Nem biztos, hogy államnyelven is van értelme kihirdetni, hogy valaki zoknit árul, olyan kevés itt a szlovák” – utalt a község nemzetiségi arányaira Furik.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek