Egekben az eurózóna adóssága

Továbbra sem javulnak Európa adósságmutatói a társadalom ingerküszöbét már több helyen már-már feszegető adóemelések és a költségvisszafogás ellenére sem.

A közös valuta 1999 létrehozása óta az idei év második felében lépte túl a tizenhetek gazdasági értékéhez viszonyított adósságállománya a lélektani 90 százalékos határt. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint 2012 első negyedévében az arány 88,2 százalékon állt, míg az előző év azonos időszakában 87,1 százalék volt.

A valutaunió hat tagja – Görögország, Spanyolország, Olaszország, Málta, Portugália és Ciprus – van hivatalosan recesszióban, vagyis több mint két egymást követő negyedévben negatív növekedést produkáltak. A zsugorodó gazdaság rontja az államadósság gazdasághoz viszonyított arányát is.

Az adósságválság immár az unió motorjának számító német gazdaság hangulatát is hosszú távon befolyásolja: hat egymást követő hónapban esett az üzleti környezet hangulatindexe, méghozzá olyan mértékben, amely a legborúsabb várakozásokat is felülmúlta.

Győri Hajnalka

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »