Al-Kaida vezetővel is végzett a drón Jemenben

Magas rangú al-Kaida tag is halálos csapást szenvedett Jemenben. Míg a lakosság egy része ünnepli az eseményt, mások szerint a nemzeti szuverenitás ilyen formájú megsértése a terroristák eszméit támasztja alá és a táborukat erősíti.

A jemeni Védelmi Minisztérium hivatalosan közzétette honlapján, hogy kilenc személy testét találták meg csütörtök hajnalban a dél-jemeni Abyan tartomány Jaar városában. A holttesteket azonosították, egy neve elhallgatását kérő alkalmazott szerint Nader al-Shaddadi, az al-Kaida terrorszervezet helyi vezetője is életét vesztette. Egy beszámoló alapján a most meggyilkolt kilenc személy közül kettő robbanószerrel megrakott mellényt viselt.,feltételezhetően öngyilkos merényletet hiúsított meg tehát a drón.

Szemtanúk beszámoltak az AFP hírügynökségnek a helyi lakosok ünnepléséről a támadást követően. A megkérdezettek szerint al-Shaddadi rendkívül nagy kárt okozott tevékenységével a városnak és ő volt a háborús állapotok egyik felelőse a térségben.

Az USA Külügyminisztériuma kerüli a dróncsapások hivatalos megerősítését. Az angliai székhelyű Oknyomozó Újságírás Iroda (Bureau of Investigative Journalism) nszámon tartja a drónok bevetéseit, adataik szerint az idei évben 56 civil áldozat esett el az akciók során. A térségben kizárólag az USA hadserege működtet ilyen távirányítású robotrepülőgépeket.

Jemen déli tartományaiban az al-Kaida és az Ansar al-Sharia testvérszervezetek rendszeresen hajtanak végre támadást a kormányerők és az azokat kiegészítő fegyveresek, a Népi Ellenállási Bizottságok (Popular Resistance Committees/PRC) ellen. Az USA terrorellenes tevékenységét a jemeniek egy része a szuverenitásuk megsértéseként értelmezik, ez a sérelem sokakat az al-Kaida táborába irányít.

A szélsőségesek tevékenységüket egyre inkább áthelyezik Jemen keleti térségeibe a kormány és az amerikai hadsereg közös erőfeszítéseinek köszönhetően, amely május óta tartó sikeres hadműveleteket jelent a déli tartományokban. Ennek ellenére mindennaposak a robbantások és fegyveres támadások. Meg nem erősített források szerint szerdán halálos támadás érte a PRC vezetőjét. Áden irányába autózott, amikor megtámadták és kíséretének több tagjával együtt meggyilkolták.

Éva Ádám

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »