A pápa delegációt küld Szíriába

A jövő héten utazik Szíriába az a bíborosokból és püspökökből álló delegáció, amelyet XVI. Benedek pápa küld a polgárháború sújtotta országba – jelentette a Vatikáni Rádió.

A delegáció célja, hogy a katolikus egyház kinyilvánítsa „testvéri szolidaritását” az erőszaktól szenvedő szíriai néppel – közölte Tarcisio Bertone vatikáni államtitkár Rómában. 

A küldöttség tagja  Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke is. Tauran bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta:  a küldöttség  egyik legfőbb törekvése, hogy buzdítsa azokat, akik megpróbálnak megoldást találni a konfliktusra. „Támogatnunk kell azokat, akik a társadalomban és a politikai életben felelősségteljes pozícióban vannak”- közölte  a bíboros.

A püspöki szinódus tagjaiból álló küldöttség Szíriába érkezése „a remény forrása a keresztények és minden ember számára Szíriában. Bízunk abban, hogy a látogatás olyan igazi békemisszió lesz, amely megbékélésre szólítja fel a szembenálló feleket” – hangsúlyozta Boutros Marayati, Aleppó örmény katolikus érseke.

A hónapok óta tartó bombázások és összecsapások közepette a bíborosokból és püspökökből álló küldöttség látogatása már önmagában véve is erőteljes jelzés. Rávilágít arra, hogy a Szentszék és a világ püspökei szívükön viselik a Közel-Kelet népeinek sorsát – jelentett ki az érsek.

A főpap szerint reális esélye van, hogy a katolikus küldöttség „példátlan megoldási lehetőséget” kínáljon a szíriai konfliktusra. „A történelem bizonyította, hogy néha az ellenségek is találhatnak közös alapot, és végül megbékélhetnek. Ehhez azonban olyan közvetítőre van szükség, aki az emberek megsebzett szívéhez tud szólni, és nem csak a politikai számításokat veszi figyelembe. A szinódusi küldöttség  ilyen diplomáciai szerepet tölthet be” – hamgsúlyozta az aleppói érsek.

XVI. Benedek már több ízben sürgette a szíriai konfliktus békés, humanitárius szempontokat is figyelembe vevő megoldását. Az egyházfő szeptemberi libanoni látogatása alkalmával azt mondta: a katolikus egyház nem fog megfeledkezni a fegyveres harcoktól szenvedő szíriai nép tragédiájáról.

MTI

Friss hírek