Megvolt az első nagy kampánycsata

A román média szerint a decemberi romániai parlamenti választások első nagy választási kampánycsatája zajlott a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) között az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusa alkalmából.

A kormánnyal és az ellenzékkel egyaránt kritikus hangot megütő Gandul című portál szerint az USL megtöltötte 60 ezer emberrel a bukaresti Nemzeti Arénát, ahol „az eddig a leglátványosabbnak számító” kampányrendezvényen mutatta be törvényhozási jelöltjeit. Ezzel egy időben a PDL politikusai Európa legbefolyásosabb vezetőivel, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral mutatkoztak a román parlament épületében, ahol az EPP bukaresti kongresszusa zajlott.

A portál szerint a küzdelem a román média figyelmének a megszerzéséért folyt, és a csata az esti órákban érte el a csúcspontját. Akkor Victor Ponta és Crin Antonescu, az USL társelnökei Basescu-ellenes üzenetekkel próbálták mozgósítani a párt aktivistáit, miközben a román parlament épületében a német kancellár Basescu „bátorságát” dicsérte azért, mert a román államfő népszerűtlen gazdasági intézkedések meghozatalát vállalta.

A Basescut támogató Romania libera című napilap szerint az USL abban reménykedett, hogy „el tudja takarni” az EPP kongresszusán részt vevő tizenhat állam- és kormányfőt, akik a PDL vendégei voltak. A lap szerint régi koreográfiát használtak az USL-esek, hiszen „a népet állították szembe a külföldiekkel, akik irányítják” az országot. A szerző szerint a stadionban megtartott kampánygyűlés az amerikai modellt utánozta, de tartalmában a román kommunista diktatúra utolsó éveiből ismert nacionalista megnyilvánulások hagyományához igazodott.

A szintén Basescut támogató Hotnews portál szerint miközben az EU néppárti vezetői Bukarestben az Európát fenyegető populizmus veszélyére figyelmeztettek, az USL „nacionalista parádét” tartott.

A kormányt támogató Cotidianul portál szerint az USL gyűlése a legnagyobb politikai rendezvény volt Romániában 1993 óta. A portál kommentárja szerint az USL-gyűlés szervezői „az EPP-nek a nyáron Romániára nehezedő nyomásgyakorlására akartak választ adni”. A szerző szerint ugyanis Traian Basescu leváltását a néppárti vezetők akadályozták meg, akik a nyáron többször bírálták Romániát a jogállamiság megsértése miatt, és ennek a külföldi nyomásnak köszönhetően nem sikerült érvényesnek nyilvánítani azt a júliusi referendumot, amelyen hétmillió állampolgár voksolt Basescu leváltása mellett.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »