Vajdaság: Kevés a magyar vonatkozású utcanévjavaslat

Vajdaság-szerte kevés magyar vonatkozású utca-, illetve térelnevezést javasolnak az illetékesek.

A Magyar Nemzeti Tanács közleménye:

A Magyar Nemzeti Tanács Nyelvhasználati Bizottsága 2012. október 15-én tartotta meg 10. rendes ülését.

Napirenden szerepelt az MNT hivatalos nyelvhasználati stratégiája mentén tárgyalt nyelvhasználati határozattervezet, melynek célja, hogy az önkormányzatok számára segítséget nyújtson a törvényben és egyéb jogszabályokban nem szabályozott nyelvhasználati kérdésekben, mint amilyen a nyelvhasználat a képviselő-testületek munkájában, a nyelvtudás ellenőrzése a közigazgatási hivatalnokok munkaviszony-létesítésekor és hasonlók.

A határozattervezetet minden olyan vajdasági község, illetve város megkapja, melyben a magyar nyelv hivatalos használatban van.

Az önkormányzatok együttműködési hajlandóságát hivatott még mérni a Magyar Nyelv Hivatalos Használatáért díj is, melyre még november 20-áig lehet jelölni a hivatalos nyelvhasználat fejlődéséhez hozzájáruló személyeket. A bizottsági ülésen szó volt a díj odaítélésének mércéiről, a díjazottak lehetséges köréről is.

A bizottság az ülésen több, a szűk időkeretek miatt a Tanács elnöke által előzetesen aláírt záradékot utólagosan hagyott jóvá, emellett megtárgyalásra került a középiskolai szakirányok magyar nyelvű megfelelőinek listája is, mely a magyar nyelvű középiskolai tantárgyak jegyzékéhez hasonlóan az oktatási intézmények egységes magyar nyelvhasználatát segíti elő.

A bizottsági tagok megegyeztek még abban, hogy a Magyar Nemzeti Tanács elé terjesztik a településrészek elnevezéseinek véleményezése kapcsán felmerült problémát, miszerint Vajdaság-szerte kevés magyar vonatkozású utca-, illetve térelnevezést javasolnak az illetékesek.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »