Wilders nem örül az EU Nobel-békedíjának

Vegyesen értékelték az Európai Unió Nobel-békedíját a holland politikusok; 2012-ben a 27 tagú közösség kapta a norvég Nobel-békedíj bizottság kitüntetését, amely méltó elismerése a közösség közel hatvanéves munkájának. Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso szerint a kitüntetés nem csak a szevezet, hanem az 500 millió uniós állampolgár érdeme is egyben. A jellegzetesen uniópárti holland politikai elit is hangot adott elégedettségének az európai integráció díjával kapcsolatban.

Mark Rutte miniszterelnök szerint a díj odaítélése bizonyítéka annak, hogy az Európai Unió története során mindvégig jelentős szerepet játszott a demokrácia, béke és biztonság terjesztésében.  A szociáldemokrata Diederik Samsom hasonlóképpen vélekedik, ugyanakkor felhívta az uniós politikusok figyelmét a díjjal járó következményekre. Szerinte bár a Nobel-békedíj hatalmas megtiszteltetés, érezni kell a vele járó felelősséget.

Mindezek ellenére többen nem osztották azt az álláspontot, hogy a díj hatalmas megtiszteltetés lenne.  Alexander Pechtold, a D66 párt vezetője szerint a Nobel-békedíj lényege, hogy egy személyt tüntessenek ki vele, így lehet igazán inspiráló. Nem meglepetés, hogy a nyíltan euroszkeptikus Geert Wilders  sem örült az Európai Unió sikerének. A politikus véleménye szerint a közösség csak azért részesült Nobel-díjban, hogy a válságot ellensúlyozni tudják valamivel. Szerinte ezek után azon sem kéne csodálkozni, ha az Európai Tanács elnökét Herman van Rompuyt Oscar-díjban részesítenék.

Tamara Judi

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »