A Muszlim Testvériség újabb kulcspozíciója

A Közel-Kelet egyik legbefolyásosabb mozgalma, a Muszlim Testvériség az arab tavasz után nem várt sikereket halmoz a térségben. Tunézia, Marokkó és Egyiptom után Líbiában az iszlám szervezethez kapcsolható Igazság és Építés Pártjából (JCP) került ki az új miniszterelnök. Elődje, Mustafa Abu Shagur sikertelen kormányalakítása után Ali Zidant választotta meg az átmeneti kongresszus október 14-én, hogy a miniszterelnöki posztot betöltse.

A képviselők szerint Mustafa Abu Shagur olyan kormányt próbált alakítani, amely nem képviselte megfelelően a pártok érdekeit, túl sok embert jelölt ki a Kadhafi-kormányból és javarészt ismeretleneket tett volna a kulcspozíciókba. Az új választáson Ali Zidan 93 szavazatot kapott a 200 fős nemzetgyűléstől, így rá várhat az ország újjáépítése, a katonaság és a rendőrség felállítása és a közbiztonság helyreállítása, ami az amerikai nagykövet meggyilkolása után egyre sürgetőbbé vált.

Az újonnan választott miniszterelnök Kadhafi uralma alatt diplomataként tevékenykedett, majd 1980-ban elhagyta az országot és az ellenzék európai követségéhez csatlakozott. Állítólag kulcsszerepet játszott Nicolas Sárközy, korábbi francia miniszterelnök arról való meggyőzésében, hogy a felkelők mellé álljon és segítséget nyújtson a diktátor eltávolításában. A nemzetközi kapcsolatokból diplomázott Zidan a két legnagyobb párt, a Nemzeti Erők Szövetsége és az Igazság és Építés Pártja megegyezése alapján kerülhetett a miniszterelnöki székbe. Cserébe valószínűleg több miniszteri pozíció elfoglalásában reménykedik a JCP jelöltjét támogató a Kadhafit megbuktató lázadókat tömörítő, Nemzeti Erők Szövetsége.

Kántor Adrienn

Friss hírek