Meggyilkoltak egy amerikai biztonsági őrt Jemenben

Csütörtök reggel meggyilkolták az Egyesült Államok jemeni nagykövetségének biztonsági főnökét. Az ötvenes éveiben járó férfire, Qassem Aqlanira munkába menet nyitott tüzet a motorkerékpáros tettes, aki azonnal elmenekült a helyszínről. A férfi már közel húsz éve dolgozott Szanaában, Jemen fővárosában.

Egy amerikai diplomata azt nyilatkozta a Gulf News-nak, hogy Aqlani volt felelős annak a közös amerikai-jemeni szondának a koordinálásáért, amelyet múlt hónapban vetettek be a nagykövetség előtt tiltakozó emberek ellen. A tömeg a miatt az iszlám-ellenes film miatt volt feldühödve, amely több halálesettel is járó tüntetést váltott ki szerte a muszlim világban.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön megjelent nyilatkozatában elítélte a merényletet, „ördögi cselekménynek” nevezve azt. Kijelentették továbbá, hogy szorosan együttműködnek a jemeni hatóságokkal a támadás kivizsgálásában valamint a tettesek felelősségre vonásában.

A merénylet egyébként nagyon hasonlít más közelmúltbeli támadásokra, amelyek célpontjai a jemeni hírszerzés emberei, valamint katonai és biztonsági tisztviselők voltak. Úgy gondolják, hogy a támadások oka az Egyesült Államok által támogatott jemeni kormány katonai offenzívája, amelyet al-Kaida Arab-félszigeten működő szárnya ellen folytat.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »